Στο 88,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος  στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, από 88,2% που ήταν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023. Στην ΕΕ , ο λόγος αυξήθηκε επίσης από 81,5% σε 82,0%. Η Ελλάδα αν και έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία βάση και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε ετήσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε τόσο στη ζώνη του ευρώ (από 90,1% σε 88,7%) όσο και στην ΕΕ (από 83,0% σε 82,0%).

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αποτελούνταν από 83,9% χρεόγραφα στη ζώνη του ευρώ και 83,4% στην ΕΕ , 13,6% δάνεια στη ζώνη του ευρώ και 14,0% στην ΕΕ και 2,6% νόμισμα και καταθέσεις τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ .

Η πορεία για το δημόσιο χρέος σε Ελλάδα – Η αύξηση σε Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία και Φινλανδία

Το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 ανά κράτος μέλος

Οι υψηλότεροι δείκτες του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (159,8%), στην Ιταλία (137,7%), στη Γαλλία (110,8%), στην Ισπανία (108,9%), στο Βέλγιο (108,2%) και στην Πορτογαλία (100,4%), και τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (22,6%), στην Εσθονία (23,6%) και στο Λουξεμβούργο (27,2%).

Η μεγαλύτερη πτώση

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, είκοσι κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και επτά μείωση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αναλογία παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+4,6 ποσοστιαίες μονάδες – π.μ.), την Εσθονία (+4,0 π.μ.), το Βέλγιο (+3,1 π.μ.), τη Ρουμανία (+2,8 π.μ.), την Ουγγαρία (+2,5 π.μ.) και την Αυστρία (+ 2,1 π.μ.), ενώ μειώσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-2,1 π.μ.), την Κύπρο και την Ολλανδία (και οι δύο -1,2 π.μ.), τη Σουηδία και την Ιρλανδία (και οι δύο -0,8 π.μ.), τη Βουλγαρία (-0,5 π.μ.) και τη Γερμανία (-0,2 π.μ.) .

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, δώδεκα κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση στο λόγο του χρέους τους προς το ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, δεκατέσσερα κράτη μέλη παρουσίασαν μείωση, ενώ ο λόγος παρέμεινε σταθερός στην Ιρλανδία . Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αναλογία καταγράφηκαν στην Εσθονία (+6,3 π.μ.), στη Φινλανδία (+4,2 π.μ.), στην Πολωνία (+3,3 π.μ.), στη Σλοβακία (+2,7 π.μ.), στη Ρουμανία (+2,2 π.μ.), στη Λιθουανία (+2,1 π.μ.) και το Βέλγιο (+2,0 π.μ.).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (-12,0 π.μ.), στην Ελλάδα (-9,6 π.μ.), στην Κύπρο (-6,8 π.μ.), στην Κροατία (-5,3 π.μ.), στην Ολλανδία (-2,8 π.μ.), στην Ισπανία και στη Γερμανία (και οι δύο -2,2 π.μ. ).

Πρόωρες αποπληρωμές

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους, δήλωσε τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το ταμειακό «μαξιλάρι» της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία