Αποζημίωση ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για το υψηλό κόστος παραγωγής που επωμίζονται από τις ακραίες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπροσθέτως, υποστηρίζουν ότι το μέτρο των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) δεν λειτουργεί για να αντισταθμίσουν το κόστος.

Βιομηχανίες: Έξτρα αποζημίωση 85 εκατ. για το 2023 από το μέτρο της αντιστάθμισης ρύπων

Ενεργοβόρες βιομηχανίες

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κ. Αντώνιος Κοντολέων με σχετική ανακοίνωση τονίζει: «Μάλιστα οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με ΦΒ (φωτοβολταϊκά), ΡΡΑ,  για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως  αναποτελεσματικό καθώς  με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση».

Το κόστος παραγωγής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, «εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWh, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία,  τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν). Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από σήμερα», σημειώνει.

Ο κ. Κοντολέων υποστηρίζει πως η κατάσταση στην αγορά χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκτός ελέγχου, λέγοντας πώς «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν».

Μέτρα

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, τονίζει ότι οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Και ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, εγείροντας επίσης και ζήτημα αποζημίωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών: «Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών», καταλήγει στην ανακοίνωση του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία