Ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση, ανάπτυξη και βελτίωση της καλλιέργειας του σκληρού σιταριού, αποτελεί η συμβολαιακή γεωργία, η οποία συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τη βιομηχανία. Η Barilla Hellas αποτελεί ένα παράδειγμα συμβολαιακής γεωργίας, καθώς «τρέχει» το πρόγραμμα εδώ και 22 χρόνια, με ορατά τα οφέλη τόσο για τον αγρότη όσο και για τη βιομηχανία.
Η συμβολαιακή γεωργία «θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της γεωργίας από την πολιτεία», λέει στον ΟΤ σε συνέντευξή του, ο Διευθυντής Αγορών Πρώτων Υλών της Barilla Hellas Κώστας Θεοχαρίδης.
Ταυτόχρονα, προβλέπει για τη φετινή εμπορική σεζόν του σκληρού σιταριού εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης, καθώς όπως σημειώνει τα αποθέματα από την προηγούμενη χρονιά είναι αρκετά υψηλά.
Παρόλο, όμως που δεν πρόκειται για χρονιά ρεκόρ, όπως εξηγεί στον ΟΤ ο Κώστας Θεοχαρίδης, οι παραγόμενες ποσότητες επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σταθερής αγοράς, χωρίς τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων δύο ετών που είχαν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα», επεσήμανε.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Θεοχαρίδη, Διευθυντή αγορών πρώτων υλών Barilla Hellas:
Πρώιμη χρονιά
Βρισκόμαστε στο στάδιο λίγο πριν το τέλος του θερισμού για το σκληρό σιτάρι. Πώς εξελίχθηκε η καλλιέργεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;
Η φετινή σοδειά ξεχωρίζει για την πρωιμότητά της, καθώς η συγκομιδή σχεδόν ολοκληρώθηκε εντός Ιουνίου, γεγονός σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην ταχεία και αποτελεσματική πρόοδο της συγκομιδής. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η εξαιρετική ποιότητα του σκληρού σίτου σε όλη την Ελλάδα.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης πολύ καλή ποιότητα, ενώ η Γαλλία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα ξεκινήσει τη συγκομιδή της τον Ιούλιο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παραγωγή σκληρού σίτου αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, όπου επίσης καταγράφονται φέτος σιτάρια υψηλής ποιότητας.
Όσον αφορά τις ποσότητες, οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν μια ελαφρά μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η Τουρκία έχει αυξημένη παραγωγή και αναμένεται να πραγματοποιήσει μεγάλες εξαγωγές προς την Ευρώπη, κυρίως την Ιταλία, καθώς και στη Βόρεια Αφρική.
Σταθερότητα
Με τα δεδομένα που υπάρχουν, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί φέτος τόσο η τιμή παραγωγού όσο και η αγορά;
Είναι δεδομένο ότι οι τιμές διαμορφώνονται πάνω στο δίπτυχο προσφορά – ζήτηση, όπως σε όλες τις αγορές. Η φετινή σοδειά δείχνει να εξισορροπεί αυτό το ισοζύγιο, καθώς τα αποθέματα από την προηγούμενη χρονιά είναι αρκετά υψηλά. Παρόλο που δεν πρόκειται για χρονιά ρεκόρ, οι παραγόμενες ποσότητες επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σταθερής αγοράς, χωρίς τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων δύο ετών που είχαν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.
Οι τιμές παραγωγού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, κυρίως λόγω του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος και της διαθεσιμότητας των απαιτούμενων ποσοτήτων και ποιοτήτων. Αυτή η κατάσταση ισχύει για όλες τις προαναφερθείσες χώρες. Το εμπόριο και η διακίνηση μεταξύ των χωρών της Μεσογείου γίνεται με ευκολία, καλύπτοντας άμεσα τις όποιες ανάγκες παρουσιάζονται.
Τα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας
Ποια είναι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας υλοποίησης του προγράμματος της συμβολαιακής γεωργίας που «τρέχει» η Barilla Hellas; Ποια τα οφέλη για τη βιομηχανία αλλά και τον παραγωγό;
Στην Barilla Hellas, εδώ και 22 χρόνια, εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας σκληρού σίτου με συγκεκριμένες ποικιλίες που εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα στα προϊόντα μας και επιβραβεύουν τους παραγωγούς με πριμ ποιότητας. Η ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος βελτίωσε σημαντικά την αγορά σκληρού σίτου στην Ελλάδα.
Η συμβολαιακή καλλιέργεια συνδέει την παραγωγή με το εμπόριο και τη μεταποίηση, φέρνοντας σταθερότητα και εξομαλύνοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη ρευστότητα των τιμών. Για τους παραγωγούς, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η ασφάλεια και οι «ξεκάθαροι κανόνες» για την παραγωγή, παράδοση και πληρωμή των προϊόντων τους. Αυτό μειώνει τα ρίσκα και βελτιώνει το επίπεδο επαγγελματισμού και την ποιότητα του παραγόμενου σίτου, αυξάνοντας έτσι το εισόδημα τους.
Για τη βιομηχανία μεταποίησης, το πλεονέκτημα είναι η ομοιογένεια και σταθερότητα στην ποιότητα της πρώτης ύλης, που εξασφαλίζει τις υψηλές προδιαγραφές των ζυμαρικών μας.
Η υπεραξία
Τα τελευταία 2 χρόνια η καλλιέργεια του σιταριού έχει αποκτήσει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον καθώς η ζήτησή του έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στη χώρα μας, ώστε να παράγει τη μέγιστη δυνατή υπεραξία σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής;
Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε την υπεραξία της ποιότητας του σκληρού σίτου ως πρώτη ύλη για τον κλάδο των τροφίμων, κυρίως όσοι εμπλεκόμαστε στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εάν κατανοήσουμε ότι παράγουμε «τρόφιμο» που θα καταναλώσουν και τα παιδιά μας, τότε πρέπει να καλλιεργούμε με τις καλύτερες και πιο βιώσιμες πρακτικές. Αυτό ισχύει και για την αποθήκευση και συντήρηση του σιταριού.
Το σκληρό σιτάρι πρέπει να καλλιεργείται με στόχο την υψηλή ποιότητα, τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να είναι καθαρό από ξένες ύλες και να αποθηκεύεται με υγειονομικούς όρους σύμφωνα με το HACCP.
Μια σημαντική πρακτική για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού σκληρού σίτου είναι η κατηγοριοποίηση της ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, η καλή ποιότητα διακρίνεται και ανταμείβεται ανάλογα από τις αγορές.
Οι προκλήσεις
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον τομέα ευθύνης σας;
Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας διαχρονικά είναι κρίσιμη. Πολλοί εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές μεταβολές, επηρεάζουν την παραγωγή και την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων. Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, οδηγεί στη γεωγραφική μετακίνηση των καλλιεργειών, όπως το σκληρό σιτάρι που καλλιεργείται όλο και βορειότερα, επηρεάζοντας τις τιμές της αγοράς. Οι έντονες ξηρασίες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την ελληνική παραγωγή, μειώνοντας τα εισοδήματα των παραγωγών.
Η καλλιέργεια του σκληρού σίτου στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας συνδέει τον πρωτογενή τομέα με την βιομηχανία, προσφέροντας αμοιβαία στήριξη. Αυτό αποτελεί ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση, ανάπτυξη και βελτίωση της καλλιέργειας και θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της γεωργίας από την πολιτεία.
Latest News
Κερδίζουν το στοίχημα στις ξένες αγορές τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Ποια κυριαρχούν
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2024
Κρασί: Τι αναμένεται από τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ [πίνακες]
Αποκαλυπτικές οι ευρωπαϊκές προβλέψεις στο κρασί για την παραγωγή, το εμπόριο και τα αποθέματα τη νέα σεζόν
Πώς θα επηρεάσει το La Niña την παγκόσμια παραγωγή και τις τιμές τροφίμων
Τι εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη ζάχαρη, τη σόγια, το ακατέργαστο ρύζι και τον χυμό πορτοκαλιού
Αυξημένο το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων ον Ιούλιο του 2024
Βέτο αμερικανών βουλευτών κατά μελέτης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξετάζει, αξιολογεί επιστημονικά στοιχεία στο κρασί και στην κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία
Πώς θα αυξηθεί η κερδοφορία των αγροτών – Οι προτάσεις της McKinsey
Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες
Στον δρόμο για ΠΟΠ η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» - Πού βρίσκεται ο φάκελος
Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς που καλλιεργείται στη Μυτιλήνη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Νέο ατόπημα Μπαμπασίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Το κόλπο με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τη διοίκηση του Κ. Μπαμπασίδη μεθοδεύει την κατανομή στα βοσκοτόπια σε βάρος των παραγωγικών κτηνοτρόφων – Οι καταγγελίες
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων, λέει ο Κώστας Τσιάρας
Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
Ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο