Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε εξαγωγές, ο τεχνολογικός κολοσσός Nvidia ετοιμάζει μια έκδοση των νέων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ειδικά για την αγορά της Κίνας, ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σημειώνεται ότι ο γίγαντας των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αποκάλυψε τον Μάρτιο τη σειρά chip «Blackwell», η οποία πρόκειται να παραχθεί μαζικά αργότερα μέσα στο έτος. Σε αυτήν τη σειρά, το B200 είναι 30 φορές ταχύτερο από τον προκάτοχό του σε ορισμένες εργασίες, όπως η παροχή απαντήσεων από chatbots.

Η «χρυσή ντρίμπλα» της Nvidia: Πάνω από 12 δισ. δολ. οι πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την πίεση των αμερικανικών ελέγχων στις εξαγωγές, οι εν λόγω πηγές τονίζουν ότι η Nvidia αναμένεται να συνεργαστεί με την Inspur, έναν από τους σημαντικότερους διανομείς εταίρους της στην Κίνα, για την κυκλοφορία και τη διανομή του τσιπ που ονομάζεται προσωρινά «B20».

Οι πηγές αρνήθηκαν να γνωστοποιηθούν καθώς η Nvidia δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια ανακοίνωση. Ένας εκπρόσωπος της Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ από την πλευρά της και η Inspur δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Η Ουάσιγκτον ενίσχυσε τους ελέγχους της στις εξαγωγές ημιαγωγών αιχμής στην Κίνα το 2023, επιδιώκοντας να αποτρέψει τις καινοτομίες σε υπερυπολογιστές οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κινεζικό στρατό. Έκτοτε, η Nvidia έχει αναπτύξει τρία τσιπ προσαρμοσμένα ειδικά για την κινεζική αγορά.

Οι περιορισμοί για την Nvidia

Από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε για πρώτη φορά περιορισμούς στην ικανότητα της Nvidia να πουλάει τα πιο ισχυρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα το 2022, η αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε ότι η επιχείρησή της θα πληγεί καθώς οι πάροχοι υπολογιστικού νέφους και οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης εκεί στρέφονται σε τοπικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η Huawei.

«Η επιχείρησή μας στην Κίνα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα του παρελθόντος», δήλωσε ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανάλυσης των κερδών της εταιρείας τον Μάιο.

Αν και οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα ήταν χαμηλότερες εν όψει της κυκλοφορίας του νέου H20 αυτή την άνοιξη, οι αναλυτές τόσο της Morgan Stanley όσο και της SemiAnalysis λένε ότι το τσιπ αποστέλλεται τώρα σε  εγάλες ποσότητες και αποδεικνύεται δημοφιλές στους Κινέζους πελάτες, παρά την υποβαθμισμένη απόδοσή του σε σύγκριση με τα τσιπ που μπορεί να πουλήσει η Nvidia στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη