Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε τα πρώτα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ethereum, ένα ακόμη ορόσημο για τους υποστηρικτές και τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων μετά το ντεμπούτο των ETFs bitcoin νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τους FT.

Τα ether ETFs, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής ενός trust της Grayscale Investments ύψους 9,3 δισ. δολαρίων και νέων λανσαρισμάτων από τους γίγαντες bitcoin ETF BlackRock και Fidelity, έλαβαν έγκριση από την SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ) το απόγευμα της Δευτέρας, με τις συναλλαγές να ξεκινούν ήδη από την Τρίτη, σύμφωνα με τους σπόνσορες των funds. Η SEC δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Ether είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας μπλοκ ethereum και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο μετά το bitcoin με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 415 δισ. δολάρια.

Ethereum: Απόφαση σταθμός για τα crypto – Πώς αλλάζει το επενδυτικό παιχνίδι

Σταθερό έρεισμα

Οι εγκρίσεις, οι οποίες ακολουθούν εκείνες των ether futures ETFs πέρυσι, δίνουν στο κρυπτονόμισμα ένα πιο σταθερό έρεισμα στην παραδοσιακή χρηματοδότηση των ΗΠΑ μετά την έναρξη τον Ιανουάριο των πρώτων αμερικανικών bitcoin ETFs.

«Η παραδοσιακή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την κρυπτογράφηση ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Matt Hougan, επικεφαλής επενδύσεων του χορηγού κρυπτο-κεφαλαίων Bitwise. «Νομίζω ότι θα δείτε ουσιαστικά όλους να αγκαλιάζουν αυτόν τον χώρο».

Όπως συνέβη και με το bitcoin, οι εκδότες ETF του ethereum διεκδικούν το ενδιαφέρον των επενδυτών με ένα σχετικά στενό φάσμα αμοιβών. Τα τελικά έξοδα για όλα τα προϊόντα εκτός από ένα θα είναι κάτω από 0,25%, ενώ τουλάχιστον πέντε εκδότες σχεδιάζουν να παραιτηθούν εντελώς από τα κόστη στην αρχική φάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Υπάρχει μια κραυγαλέα εξαίρεση στον πόλεμο των τιμών: Η Grayscale Investments θα διατηρήσει σε ισχύ την αμοιβή διαχείρισης 2,5% για το μεγάλο μετατρεπόμενο ethereum ETF της, ενώ θα σπείρει μια «μίνι» έκδοση με το 10% του ενεργητικού του μεγαλύτερου ETF.

Η Grayscale τον Ιανουάριο διατήρησε επίσης την προμήθεια για την αμοιβή διαχείρισης του bitcoin ETF της στο 1,5% – από 2% αρχικά, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τους ανταγωνιστές της. Αυτή η απόφαση έχει δημιουργήσει έσοδα από αμοιβές ύψους 160 εκατ. δολαρίων για το bitcoin ETF της Grayscale μέχρι στιγμής το 2024, τα τρίτα υψηλότερα από οποιοδήποτε αμερικανικό ETF και αρκετά καλά για το 2% όλων των εσόδων των αμερικανικών ETF, σύμφωνα με τον Bryan Armour, διευθυντή έρευνας παθητικών στρατηγικών της Morningstar.

Τα ποσά που θα…πέσουν στο τραπέζι

Αυτά τα προϊόντα του ether δεν αναμένεται αρχικά να φέρουν τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία όσο τα bitcoin ETFs στα οποία οι επενδυτές έχουν βάλει περισσότερα από 17 δισ. δολάρια σε νέα χρήματα τους τελευταίους έξι μήνες από την έναρξή τους.

Ενώ το blockchain του ethereum έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων πέρα από την αποθήκευση αξίας, οι επενδυτές ίσως να μην είναι σε θέση να το κατανοήσουν σε αντίθεση με το κοινό σημείο αναφοράς του bitcoin ως «ψηφιακό χρυσό», δήλωσε ο Tim Ogilvie, παγκόσμιος επικεφαλής του θεσμικού τομέα της Kraken, ενός αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

«Θα με εξέπληττε αν βλέπατε ένα παρόμοιο εκρηκτικό ξεκίνημα για το ETH», δήλωσε ο Ogilvie.

Ο Hougan προέβλεψε ότι τα ETFs ether θα προσελκύσουν περίπου 15 δισ. δολάρια κατά τους πρώτους 18 μήνες της παρουσίας τους στην αγορά. Πρόσθεσε ότι οι ροές στα νέα κεφάλαια «θα μπορούσαν να είναι λίγο ιδιόρρυθμες» το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα