Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί επενδυτές τεχνολογίας έχουν συγκεντρώσει πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια και αγόρασαν περισσότερα από 200.000 στρέμματα κυρίως γεωργικής γης στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, με στόχο να οικοδομήσουν μια αστική κοινότητα που θα παρέχει στέγαση σε περίπου 400.000 ανθρώπους, κάτι που χρειάζεται απεγνωσμένα η πολιτεία η οποία μαστίζεται από στεγαστική κρίση.

ΗΠΑ: Νέοι, εργένηδες και πλούσιοι εγκαταλείπουν την Καλιφόρνια

Τώρα, όμως, οι δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley που βρίσκονται πίσω από το έργο θα καθυστερήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της «ουτοπίας» τους -όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι- για τουλάχιστον δύο χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία California Forever, λίγες μέρες μετά την έκθεση της κομητείας για το σχέδιο East Solano που έφερε νέες ανησυχίες για το έργο, αναφέρει το Business Insider.

Εντάσεις

Το έργο, εξ αρχής, πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών και των κατοίκων της κομητείας Solano, οι οποίοι διαπληκτίστηκαν για την ανώνυμη προσέγγιση της California Forever για την αγορά γης και την επιθυμία των επενδυτών να εφαρμόσουν γρήγορα τα σχέδιά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της California Forever Γιαν Σράμεκ πίεσε για μια ταχεία διαδικασία εγκρίσεων, υποστηρίζοντας ότι η ανάγκη για στέγαση είναι επείγουσα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την California Forever προ ημερών υποστήριζε ότι το έργο θα διοχέτευε δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα στην κομητεία και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όμως, μια άλλη έκθεση που παρήγγειλε το συμβούλιο εποπτών της κομητείας Solano τον περασμένο μήνα υπολόγιζε ότι η «ουτοπία» θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νομαρχιακά κεφάλαια και θα πλήξει τους αγρότες της περιοχής. Επίσης, επεσήμαινε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να απειλήσει τα τοπικά αποθέματα νερού και πως «μπορεί να μην είναι οικονομικά εφικτή».

Η California Forever αμφισβήτησε ορισμένα από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση της κομητείας, είπε ο Σράμεκ στο Business Insider, λέγοντας ότι ελπίζει πως το αναδιαμορφωμένο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εταιρείας και της κομητείας και θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να εργαστούν πιο συνεκτικά.

Ενα σχέδιο της California Forever να μπει το θέμα σε ψοφοφορία στους κατοίκους, για την ώρα ναυάγησε.

Η California Forever θα προετοιμάσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μια έκθεση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανάπτυξης, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται με την κομητεία για μια αναπτυξιακή συμφωνία.

Μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα

Ο Μιτς Μάσμπερν, αντιδήμαρχος του Solano, ανέφερε στο Business Insider πως πιστεύει ότι η απόφαση αντανακλά την κατανόηση του Σράμεκ ότι ο χρόνος του έργου ήταν «μη ρεαλιστικός».

Ο Σράμεκ, εν τω μεταξύ, πλαισίωσε την καθυστέρηση ελαφρώς διαφορετικά, λέγοντας ότι η εταιρεία «αναδιατάσσει» τα βήματά της με τρόπο που θα δώσει προτεραιότητα σε μια έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από τις εγκρίσεις ζωνών, αλλά τονίζοντας ότι η αλλαγή δεν θα επηρεάσει το «φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα» του έργου.

Ο ίδιος είπε στο Business Insider ότι η California Forever αισθάνεται «αρκετά ενθουσιασμένη» με τα νέα σχέδια παρά την αλλαγή χρόνου. «Είναι κάτι που δεν περιμέναμε στην αρχή, αλλά αναδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Σράμεκ.

Οι εγκέφαλοι πίσω από την «ουτοπία» ανέφεραν την ισχυρή υποστήριξη της κοινότητας για την πόλη. Στη δήλωση της Δευτέρας, η California Forever επεσήμανε μια δημοσκόπηση της Impact Research που δείχνει ότι η πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων της περιοχής του Solano υποστηρίζει την ανάπτυξη, αλλά πιστεύει ότι το έργο προχωρά πολύ γρήγορα.

Το σχέδιο θα χρειαστεί ακόμα την έγκριση των ψηφοφόρων για να μπορέσει να λάβει το τελευταίο πράσινο φως. Ο Σράμεκ είπε στη δήλωσή του ότι η California Forever εξακολουθεί να προγραμματίζει να υποβάλει το πλήρες πακέτο για έγκριση το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή