Οι δεσμεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης για στήριξη και επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα. Αυτό λένε ειδικοί που παρακολουθούν τον κλάδο, με τον Carsten Brzeski, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING, να κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «θλιβερή κατάσταση», μιλώντας στο CNBC.

Ακίνητα: Στα ύψη τα ενοίκια – Πιο ακριβά τα μικρά διαμερίσματα [πίνακες]

Τα στοιχεία

Οι άδειες για νεόδμητα ακίνητα μειώθηκαν κατά 24,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και κατά σχεδόν 40% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οικοδομικών αδειών που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Μεταξύ, δε, Ιανουαρίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους, οι άδειες για μονοκατοικίες μειώθηκαν πάνω από 31% και για πολυκατοικίες πάνω από 21% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Felix Pakleppa, επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης της Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, σημείωσε τις ζοφερές προοπτικές για τον κλάδο.

«Οι οικοδομικές άδειες στη Γερμανία συνεχίζουν να γνωρίζουν μόνο μία κατεύθυνση: καθοδική», είπε, επισημαίνοντας τα δεδομένα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη από τον Απρίλιο του 2022.

Η οικοδόμηση συνήθως διαρκεί περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που εκδίδεται η άδεια έως τα τελικά στάδια, επομένως η έλλειψη αδειών τώρα θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο, είπε.

«Δεν χρειάζεται πτυχίο στατιστικής για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η Γερμανία διολισθαίνει σε μια βαθιά κρίση στην οικοδομή», δήλωσε πρόσφατα ο Pakleppa .

Βαθύτερες αιτίες

Ο κλάδος της οικοδομής της Γερμανίας δυσκολεύεται εδώ και αρκετό καιρό, με το κλίμα και τις προσδοκίες για τον κλάδο να έχουν φτάσει να αγγίζουν χαμηλά όλων των εποχών. Οι ευρύτερες οικονομικές τάσεις, όπως ο πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια, έχουν επιβαρύνει ιδιαιτέρως τον κλάδο.

Οι βαθύτερες αιτίες της μείωσης των αδειών δεν έχουν ακόμη αμβλυνθεί και δεν είναι πιθανό να συμβεί αυτό σύντομα, είπε ο Brzeski. Τα επιτόκια είναι απίθανο να χαλαρώσουν σημαντικά και ζητήματα όπως το κόστος κατασκευής και η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να υφίστανται, πρόσθεσε.

Ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, συμφώνησε ότι η έλλειψη παραγγελιών αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Το υψηλό κόστος της κατασκευής κατοικιών παραμένει το «θεμελιώδες πρόβλημα», είπε.

Κυβερνητικές δεσμεύσεις

Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στον προϋπολογισμό της για το 2025 να ενισχύσει τις επενδύσεις στον τομέα και να χτίσει περισσότερα σπίτια. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση για την αύξηση της οικονομικής στέγης, την κοινωνική στέγαση και την οικονομική υποστήριξη για νοικοκυριά που χτίζουν σπίτια ουδέτερα για το κλίμα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η προσέγγιση της κυβέρνησης έχει δείξει «πολύ μικρό αντίκτυπο», είπε ο Brzeski της ING, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα δεν φαίνονται πολύ πιο ελπιδοφόρα.

«Τα νέα μέτρα πηγαίνουν και πάλι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επί του παρόντος εξακολουθούν να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος για να αλλάξουν πραγματικά το παιχνίδι», σχολίασε.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι επίσης, προς το παρόν, ακριβώς αυτό: δεσμεύσεις, υποστήριξε ο Wohlrabe, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα γίνουν πραγματικότητα. Αυτό μεταθέτει στο μέλλον τον σχεδιασμό ειδικά για εταιρείες με μικρή βάση και κυρίως επειδή τα μετρα που συνδέονται με τον προϋπολογισμό πιθανότατα θα ισχύουν μόνο για ένα έτος και όχι για μακροπρόθεσμα, εξήγησε.

«Γενικά, το κλίμα μεταξύ των εταιρειών είναι πολύ κακό. Μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά το χάσμα είναι βαθύ», είπε ο Wohlrabe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή