Η μεγάλη γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε συνδυασμό με τους πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι πολύ υψηλές τιμές αγοράς και ενοικίασης καλλιεργήσιμης γης, εξοπλισμού και υλικών και η κλιματική αλλαγή κάνουν τους νέους στη Γερμανία να γυρίζουν την πλάτη στον αγροτικό κλάδο.

Μπορεί o αγροτικός τομέας να συνεισφέρει μόνο το 1% του ΑΕΠ της Γερμανίας με την οικονομία της χώρας να βασίζεται περισσότερο στις εξαγωγές, αλλά η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους κυρίως για τον κλάδο δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων –και κατά συνέπεια νέες ανοδικές τάσεις στις τιμές. Ενδεικτικά ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα παράγει περίπου το 3,6% του ΑΕΠ.

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Συμβολή του αγροτροφικού συστήματος στον μετασχηματισμό της οικονομίας

Αντιδράσεις για την αγροτική πολιτική της ΕΕ

Στελέχη του λόμπι των αγροτών στη Γερμανία που μίλησαν στη Deutsche Welle έκαναν λόγο για συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία του κλάδου για τη μεγάλη γραφειοκρατία, όπως τη χαρακτηρίζουν, που έχουν εισαγάγει οι Βρυξέλλες στην προσπάθειά τους να κάνουν τη γεωργική παραγωγή πιο πράσινη και βιώσιμη.

Πλέον υπάρχει πληθώρα κανονισμών που πρέπει να τηρεί κανείς, οι οποίοι μάλιστα τους προηγούμενους μήνες είχαν προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Επίσης υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για τα λειτουργικά κόστη. Μόνο στο Βερολίνο το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες αγρότες είχαν κλείσει τους δρόμους με τα τρακτέρ τους για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις κρατικές επιδοτήσεις για το αγροτικό ντίζελ.

Παράγοντες από ένωση αγροτών DLG στη Γερμανία που έχει μεταξύ άλλων σαν στόχο την παροχή βοήθειας σε νέους αγρότες για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο, αναφέρουν πως για να ακολουθήσει ένα νέος ή μια νέα μια τέτοια καριέρα θα πρέπει να έχουν σταθερές προοπτικές μακροπρόθεσμα κι αυτό είναι δύσκολο πλέον να επιτευχθεί με τις συνεχείς αλλαγές που συντελούνται σε εποπτικό και ρυθμιστικό επίπεδο.

Επιπλέον ο αγροτικός τομέας στη Γερμανία έχει δεχθεί πρόσθετη πίεση τα τελευταία χρόνια και από τις δημογραφικές αλλαγές.  Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι ένα ζήτημα σε όλους τους τομείς της γερμανικής οικονομίας με τη γεωργία να βρίσκεται ιδιαίτερα σε μειονεκτική θέση ανέφεραν στη Ντόιτσε Βέλλε εκπρόσωποι των αγροτών.

Επιπλέον, οι νέοι αγρότες των οποίων οι οικογένειες δεν διαθέτουν αγροκτήματα πλέον δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αγοράσουν ή ακόμα και να μισθώσουν καλλιεργήσιμη γη λόγω των τιμών που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία. Η άνοδος των τιμών της γης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι μεγάλη, με πολλούς ισχυρούς παίκτες όπως πολυεθνικές να έχουν «χτίσει» τη δική τους τέτοια θέση στην αγορά αφήνοντας απέξω όσους φιλοδοξούσαν να κάνουν μικρότερα αγροκτήματα.

Την ίδια στιγμή, η συνεχής αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, όπως είναι οι πολύ μεγάλες περίοδοι ζέστης το καλοκαίρι και καταρρακτώδεις βροχές το χειμώνα, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ενασχόληση με τη γεωργία για πολλούς.

Επιπλέον στοιχεία από Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου που επικαλείται η Deutsche Welle δείχνουν επίσης πως οι συνθήκες εργασίας καθώς και οι αποδοχές είναι δύο κύρια ζητήματα που κάνουν τους νέους να αποφασίσουν να μην κάνουν καριέρα στη γεωργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO