Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια για την προεδρία του Δημοκρατικού κόμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις φετινές εκλογές.

Ο Μπάιντεν την έχει υποστηρίξει, όπως και άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητών Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν και Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα επίσης με «μια ελλιπή και ανεπίσημη καταμέτρηση» των αντιπροσώπων στο Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο που συνέταξε το Associated Press, η Χάρις φέρεται να έχει μια συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξης με ένα μικρό υπόλοιπο να παραμένει αναποφάσιστο.

Κάμαλα Χάρις vs Ντόναλντ

Ωστόσο, γνωρίζουμε λιγότερα για το πώς θα τα πήγαινε η  Χάρις εναντίον του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η καυτή πατάτα της οικονομίας για την Κάμαλα Χάρις και η… κόντρα με τον Πάουελ

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία από τις προγνωστικές αγορές, τις δημοσκοπήσεις και τις αξιολογήσεις αποδοχής υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητές της έναντι του Τραμπ, δεν έχουν αλλάξει πολύ από αυτές του Μπάιντεν, πριν από το πολιτικά μοιραίο του Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι traders στην αγορά πολιτικών προβλέψεων PredictI θεωρούν τον Τραμπ ως ξεκάθαρο αλλά όχι απόλυτο φαβορί για να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο: από το απόγευμα της Δευτέρας διαπραγματευόταν περίπου στο 58%. Η Χάρις διαπραγματευόταν με περίπου 42%, ελαφρά πιο κάτω από το νούμερο του Μπάιντεν πριν από το debate. Οι ίδιοι traders βλέπουν ότι η Χάρις έχει 87% να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

Το χάσμα μεταξύ Χάρις και Τραμπ αποτυπώνεται και στα δεδομένα της έρευνας. Ένας μέσος όρος δημοσκοπήσεων των Financial Times δείχνει ότι η Χάρις ακολουθεί τον Τραμπ κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, ένα χάσμα που έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το χάσμα είναι παρόμοιο με αυτό που υπήρχε μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ πριν από την Κυριακή.

Στο σημείο αυτό όμως υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής: τέτοιες δημοσκοπήσεις δεν είναι αρκετές και αφορούν μια πρότινος υποθετική αντιστοίχιση παρά την πραγματική εκστρατεία που εκτυλίσσεται τώρα.

Με περισσότερες από 100 ημέρες μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, τα παραπάνω δεδομένα σίγουρα θα αλλάξουν και θα αλλάξουν ξανά — ίσως δραματικά, αν μπορεί κανείς να λάβει ως οδηγό την πρόσφατη ιστορία.

Όπως είπε η ίδια η Χάρις, η Δευτέρα ήταν «η πρώτη ολόκληρη μέρα της εκστρατείας μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα