«Πολιτική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, που ξεκινούν την Παρασκευή, ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε καθυστερώντας πιθανώς τον διορισμό πρωθυπουργού και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Οι Γάλλοι θέλουν να ξεκουραστούν», είπε ο Μακρόν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ο κόσμος θέλει να επικεντρωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Τώρα είναι ο ρόλος των πολιτικών ηγετών να πιάσουν δουλειά».

Εμανουέλ Μακρόν: Πώς θα επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό

Ο Μακρόν διέλυσε την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, αφήνοντας το πιο σημαντικό νομοθετικό σώμα της Γαλλίας κατακερματισμένο και χωρίς σαφή δρόμο για να μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Και όπως επισημαίνει το Bloomberg, η σημερινή υπηρεσιακή διοίκηση λειτουργεί με αποδυναμωμένο και προσωρινό ρόλο.

Ο απρόβλεπτος Μακρόν

Σύμφωνα μάλιστα, με κυβερνητικό σύμβουλο τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μακρόν μπορεί να μην διορίσει νέο αρχηγό κυβέρνησης μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 11 Αυγούστου. Ο ίδιος ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι ο πρόεδρος μπορεί να είναι απρόβλεπτος, επικαλούμενος την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Υπουργικά στελέχη αναζητούν επίσης θέσεις εργασίας από τότε που η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ, παραιτήθηκε, είπε ο αξιωματούχος, που  μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι πολιτικοί είναι εξουθενωμένοι μετά τους δύο γύρους εκλογών, αλλά καλωσορίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια ευκαιρία να ξεπεράσουν τη γαλλική πολιτική και να ενώσουν τη χώρα.

Ο Μακρόν είναι συνταγματικά εξουσιοδοτημένος να επιλέξει νέο πρωθυπουργό και είναι αποδεκτή η πρακτική να διορίζει κάποιον από τη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση. Ως αντίβαρο, οι νομοθέτες μπορούν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που τώρα κατέχει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, δεν έχει συμφωνήσει για το ποιον να προτείνει ως υποψήφιο για πρωθυπουργό, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι αργότερα το καλοκαίρι . Ο βετεράνος διαπραγματευτής για το κλίμα Λόρενς Τουμπιάνα, ο οποίος προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές ως πιθανός πρωθυπουργός, αποχώρησε τη Δευτέρα.

Ο Μακρόν μπορεί να διατηρήσει την τρέχουσα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη θέση της για αρκετούς μήνες έως ότου προκύψει μεγαλύτερη συναίνεση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία είναι τώρα χωρισμένη σε περίπου τρεις δυνάμεις – το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η κεντρώα συμμαχία Ensemble και η ακροδεξιά ομάδα της Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θα κολυμπήσει στον ποταμό Σηκουάνα μετά τους αγώνες. Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κολύμπησε στο ποτάμι την περασμένη εβδομάδα, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι καθαρό και έτοιμο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα