Την ανατολική και νότια Κρήτη έχει θέσει στο στόχαστρο του ο όμιλος Sani/Ikos, ο οποίος προχωρεί στη μεγαλόνησο το έργο της ανάπτυξης του Ikos Kissamos το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Sani/Ikos: Έκδοση ομολόγου 350 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2030 και ετήσιο επιτόκιο 7,25%

Η Κρήτη παραμένει ένα πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον πολυεθνικό πλέον ξενοδοχειακό όμιλο ο οποίος έχει παρουσία στην Ελλάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία, και εξάγει ελληνική τεχνογνωσία στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο όμιλος Sani/Ikos

Η Κρήτη διαθέτει ακόμη μεγάλες εκτάσεις που προσφέρονται για την ανάπτυξη τουριστικών θέρετρων που προσιδιάζουν στη φιλοσοφία της ελληνικής αλυσίδας. Πληροφορίες του ot.gr αναφέρουν ότι εξετάζει ήδη την εξαγοράς μιας τέτοιας έκτασης στη Νότιο Κρήτη.

Ο όμιλος που ξεκίνησε από την Χαλκιδική απασχολεί σήμερα 7.500 εργαζομένους, οι 5.500 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα. Την τρέχουσα περίοδο ο όμιλος λειτουργεί πέντε πολυτελή ξενοδοχεία υπό το brand Sani στη Χαλκιδική και επτά Ikos εντός και εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα τα Ikos Oceania, Ikos Olicia στη Χαλκιδική, το Ikos Aria στη Κω, τα Ikos Odisia και Ikos Dassia στη Κέρκυρα και τα  Ικος Porto Petro και Ikos Andalusia στην Ισπανία. Το 2026 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Ikos Kissamos στην Κρήτη, το 2027 το Iκος Pinomar στην Ισπανία, το οποίο απέκτησε πρόσφατα και το 2027 το Ikos Cortesia στην Πορτογαλία.

Η Fitch

Στο μεταξύ ενόψει και της ανακοινωθείσας έκδοσης ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ, ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings επιβεβαίωσε πρόσφατα τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Sani/Ikos Group Newco S.C.A. (Sani/Ikos Group) σε “B-” με σταθερές προοπτικές.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του Ομίλου η Fitch Ratings εκτιμά  ότι η σεζόν του 2024 θα παρουσιάσει ελαφρώς ασθενέστερη ζήτηση από ό,τι στο ρεκόρ του 2023, αλλά εξακολουθεί να αναμένει «υψηλή μονοψήφια έως χαμηλή διψήφια» αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής δωματίου (ADR), που αντανακλά την περαιτέρω αύξηση του τιμοκαταλόγου και την  πιο περιορισμένη χρήση των εκπτώσεων στις προκρατήσεις νωρίτερα μέσα στο έτος.

Επίσης εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών δωματίου δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα πληρότητας που ιστορικά ήταν υψηλά, περίπου στο 90%-95% κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας (που μεταφράζεται σε 45%-55% πληρότητα για ολόκληρο το έτος).

 Το περιθώριο EBITDA

Αναφερόμενος ο Οίκος αξιολόγησης στα δυο νέα ξενοδοχεία που άνοιξε το 2023, αναφέρει ότι το περιθώριο EBITDA του 33% το 2023 αντικατοπτρίζει την καλή ενσωμάτωση των νέων περιουσιακών στοιχείων του, ενώ η εκκίνησή τους στήριξε επίσης την αύξηση των ADR για τη σεζόν 2024.

Επιπλέον, επισημαίνει, «η υψηλή ξενοδοχειακή πυκνότητα ανά θέρετρο (300 δωμάτια ή περισσότερα ) και τα άνω του μέσου όρου έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο καθιστούν τον όμιλο Sani/Ikos λειτουργικά πιο αποδοτικό από τους ανταγωνιστές του και οδηγούν σε ισχυρά περιθώρια EBITDA άνω του 30% (2023: 33%)». Αναμένει ότι τα περιθώρια EBITDA του Ομίλου Sani/Ikos θα βελτιωθούν περαιτέρω σε πάνω από 35% έως το 2026, καθώς θα αναπτύξει νέες τοποθεσίες.

Τα 12 πολυτελή θέρετρα

Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει εξειδικευμένη θέση στην αγορά με τα 12 πολυτελή θέρετρα, συμπεριλαμβανομένων επτά πολυτελών all-inclusive ξενοδοχείων, με μέγεθος 3.477 δωματίων. Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην Ελλάδα και παρόλο που ο όμιλος έχει επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει η βασική του αγορά μεσοπρόθεσμα.

Πάντως διακρίνει και  στην επέκταση του καθώς όπως σημειώνει η φιλόδοξη προγραμματισμένη επέκταση του ομίλου σε συνολικά 15 λειτουργούντα ξενοδοχεία ενέχει σημαντικό κίνδυνο εκτέλεσης, καθώς ο κατασκευαστικός σχεδιασμός  υπόκειται σε πληθωρισμό του κόστους και καθυστερήσεις, ιδίως για τα υπόλοιπα δύο ξενοδοχεία που πρόκειται να λειτουργήσουν το 2027 και την επέκταση των υφιστάμενων ξενοδοχείων.

Οι βασικές παραδοχές

Οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιεί η Fitch είναι η αύξηση των ADR κατά 10% το 2024, ακολουθούμενη από αύξηση 4% έως 5% ετησίως την περίοδο 2025-2027, με μείωση της μέσης πληρότητας στο 90% το 2027 από 93% το 2024-2025 μετά από νέα ανοίγματα ξενοδοχείων

Το περιθώριο EBITDA που εκτιμάται σε 33,5% το 2024, το οποίο αυξάνεται σε 36% το 2026 μετά την έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση και επέκταση των σχεδίων σε ξενοδοχεία που ήδη λειτουργούν. Προβλέπει ελαφρά μείωση του περιθωρίου κέρδους το 2027, με το άνοιγμα δύο νέων ξενοδοχείων το έτος αυτό.

Τα Capex, συμπεριλαμβανομένων μόνο των εξασφαλισμένων έργων και του αναθεωρημένου κόστους ανάπτυξης και απόκτησης σε υφιστάμενες και νέες τοποθεσίες, ύψους περίπου 725 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2024-2027

Τέλος ο όμιλος Sani/Ikos διέθετε 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά στο τέλος του 2023 με πάνω από 200 εκατ. ευρώ επιπλέον διαθέσιμα μέσω μιας μη αναληφθείσας δεσμευμένης διευκόλυνσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις