Το σχέδιο του Ιρλανδού επιχειρηματία Πολ Κόλσον (Paul Richard Coulson) για την δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού στο Πόρτο Χέλι το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα «Ηinitsa Bay Holdings», φαίνεται ότι προχωρά βάσει… σχεδίου. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Ιρλανδός Κροίσος φλερτάρει με την ευρύτερη περιοχή εδώ και χρόνια και -όπως έχει ήδη γράφει ο ΟΤ- έχει επενδύσει ήδη πολλά εκατομμύρια στην περιοχή αγοράζοντας ξενοδοχεία, οικόπεδο και μια πολυτελή κατοικία.

Πολ Κόλσον: Όλο το σχέδιο του Ιρλανδού κροίσου για 5άστερο ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι

Πολ Κόλσον, The Cooler

Ο Πολ Κόλσον είναι ο πρόεδρος του Ομίλου Ardagh, που δραστηριοποιείται στη συσκευασία. Γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1952. Είναι παντρεμένος με τη Moya Coulson, και έχουν 3 παιδιά.

Γνωστός στους φίλους του ως «The Cooler» από τα πανεπιστημιακά του χρόνια, (για την ψυχραιμία που έχει πάντα και την ικανότητα να διαχειρίζεται έτσι και τις δυσκολότερες καταστάσεις), όταν ήταν δεινός παίκτης του χόκεϊ, του σκουός και του τένις, ο Κόλσον μυήθηκε στα οικονομικά, όταν συμμετείχε στην αναδιάρθρωση του Trinity College, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Ήρεμη δύναμη» τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν και επισημαίνουν ότι επιθυμεί να περνά απαρατήρητος  διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, ακόμα και όταν κλείνει ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό deal, από τα πολλά που μπορεί να θαυμάσει κανείς στο βιογραφικό του.

Ο «Έλληνας» Πολ Κόλσον

Η σχέση του με την Ελλάδα δεν είναι καινούρια. Πριν από περίπου 2,5 δεκαετίες άρχισε αυτή η «σχέση» η οποία τον οδήγησε τυχαία στο Πόρτο Χέλι, όπου αμέσως εντόπισε την τεράστια επενδυτική δυναμική της περιοχής.

Έχοντας ζήσει στο παρελθόν σε Δουβλίνο, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, τα χρόνια της πανδημίας τον έφεραν στην Ελλάδα, όπου και πέρασε αρκετούς μήνες με την οικογένειά του. Ήταν τότε που αποφάσισε να κάνει την πρώτη του επένδυση στην περιοχή, αγοράζοντας ένα ακίνητο, το οποίο εν συνεχεία μετέτρεψε σε μόνιμη κατοικία του. Εκεί περνά κάθε χρόνο τουλάχιστον 6 μήνες.

Εξάλλου, ο Πολ έχει καθεστώς «non dom» και πλέον ελληνικό διαβατήριο. Για τους ντόπιους είναι ο αγαπημένος του Ιρλανδός, ενώ εκείνος δεν διστάζει να δηλώνει λίγο… Έλληνας.

Ο Όμιλος Ardagh

Η περιουσία του Πολ Κόλσον εκτιμάται σε περίπου 2,8 δισ. δολάρια.

Στην Ardagh Group εργάζεται από το 1991 και έχει αναλάβει διάφορες ηγετικές θέσεις, μέχρι να φτάσει στη κορυφή. Υπό την ηγεσία του, ο Όμιλος Ardagh έχει αναπτυχθεί σημαντικά, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και τις προσφορές προϊόντων του παγκοσμίως. Ο Κόλσον έχει τη φήμη του επιτυχημένου και καινοτόμου επιχειρηματικού ηγέτη και έχει αναγνωριστεί για τη συνεισφορά του στη βιομηχανία συσκευασίας .

Ο Όμιλος Ardagh είναι παγκόσμιος προμηθευτής βιώσιμων, ανακυκλώσιμων, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών με πελάτες διάσημα brands, όπως η Coca-Cola, η Rio Mare και η Heineken.  Λειτουργεί 61 εγκαταστάσεις παραγωγής μετάλλων και γυαλιού σε 16 χώρες, απασχολώντας περίπου 20.000 άτομα με πωλήσεις περίπου 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ardagh Metal Packaging (AMP), που ανήκει κατά 76% στον Όμιλο Ardagh είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Όμιλος Ardagh κατέχει επίσης ποσοστό 42% στην Trivium Packaging , έναν κορυφαίο προμηθευτή βιώσιμων μεταλλικών συσκευασιών στις αγορές τροφίμων και ειδικών προϊόντων και προσωπικής φροντίδας. Επίσης, πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Consol Holdings Proprietary Limited , του κορυφαίου παραγωγού γυάλινων συσκευασιών στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Paul Coulson αποφοίτησε από το Trinity College του Δουβλίνου με πτυχίο επιχειρήσεων το 1973. Πέρασε πέντε χρόνια με την Price Waterhouse στο Λονδίνο και το Δουβλίνο και πιστοποιήθηκε ως Ορκωτός Λογιστής το 1978. Στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του λογιστική εταιρεία πριν ιδρύσει την Yeoman International το 1980 την οποία μετέτρεψε σε μια σημαντική επιχείρηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και δομημένης χρηματοδότησης. Από το 1998 έως το 2023, ήταν Πρόεδρος της Ardagh και ξεκίνησε τη μετατροπή της Ardagh από ένα μικρό, ενιαίο εργοστάσιο σε μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία συσκευασίας.

Τα τελευταία 40 χρόνια συμμετείχε στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρήσεων εκτός από τις Yeoman και Ardagh. Αυτές περιλαμβάνουν την Fanad Fisheries, μια κορυφαία ιρλανδική εταιρεία εκτροφής σολομού, και την Sterile Technologies. Πριν από την πώλησή της στη Stericycle, Inc. το 2006, η Sterile Technologies είχε αναπτυχθεί στην κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Είναι μέλος της Επιτροπής Αποζημιώσεων και της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Διακυβέρνησης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ανέλαβε την Irish Glass Bottle Company, η οποία είχε ιδρυθεί από τις οικογένειες McGrath και Duggan, που μετονόμασε σε Ardagh.

Μέσω εξαγορών, όπως αυτές της Rockware, κορυφαίας κατασκευάστριας γυάλινων συσκευασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Anchor Glass, του τρίτου μεγαλύτερου παίκτη στις ΗΠΑ, την μετέτρεψε σε κολοσσό με πωλήσεις οι οποίες το 2023 ξεπέρασαν τα 9 δισ. δολ.

Το «καμάρι» του Trinity

Σύμφωνα με το Trinity, o Πολ Κόλσον είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους αποφοίτους του τα τελευταία 50 χρόνια. Προερχόμενος από μια οικογένεια που έχει συνδεθεί με το Trinity για πολλές γενιές, ο Πολ πέρασε τις εξετάσεις του, συνδυάζοντας τις γνώσεις από τα δύο βασικά του ενδιαφέροντα: τον αθλητισμό και την επιχειρηματικότητα.

Στο Trinity έπαιξε χόκεϊ, σκουός και τένις, ήταν γραμματέας του DUCAC και αρχηγός του Hockey Club (1972-73). Κέρδισε ένα Pink για το τένις και εξελέγη Ιππότης του Campanile. Όπως γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, «ο Πολ ήταν ένα βασικό πρόσωπο στην ανάπτυξη του Pavilion Bar, το οποίο τώρα παρέχει σημαντικό εισόδημα για την DUCAC, και αναδιάρθωσε το Trinity Ball και το επανέφερε στην κερδοφορία κάνοντας το πιο προσιτό στο ευρύτερο φοιτητικό σώμα».

Αφού απέκτησε τα προσόντα ως λογιστής με την Price Waterhouse Coopers, ίδρυσε την εταιρεία Bates Coulson & Co και στη συνέχεια μεταπήδησε στη διεθνή επιχείρηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ιδρύοντας το Yeoman International Group το 1982. Το 1998 ο Paul απέκτησε μερίδιο στην Ardagh plc η οποία στη συνέχεια διαχειριζόταν ένα ενιαίο εργοστάσιο γυαλιού στο Δουβλίνο.

«Σήμερα, πολλά από αυτά που πίνετε, οπουδήποτε στον κόσμο, προέρχονται από ένα προϊόν Ardagh. Η εταιρεία είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές άκαμπτων συσκευασιών στον κόσμο στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και καταναλωτικών προϊόντων. Ο Paul είναι Πρόεδρος του Ardagh από το 1998 και τώρα ζει στο Παρίσι» γράφει το Trinity.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News