Τον απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας και το όραμα της διοίκησης της Eurobank για το μέλλον της παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στους μετόχους της κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιείται την Τρίτη το πρωί.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόταση για διανομή μερίσματος 0,0933 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023. «Η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό» σημείωσε ο CEO της Eurobank.

Eurobank: Ολοκλήρωσε πρόσθετη έκδοση ομολόγων 100 εκατ. ευρώ με private placement

Σημείωσε ωστόσο ότι «η παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος αποτελεί την σαφέστερη ένδειξη για το βάθος ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το γεγονός ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν την διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία πλέον έχει εμπεδωθεί για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα».

Η επόμενη μέρα

Για την επόμενη ημέρα την τράπεζας, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εδραίωση της Eurobank ως βασικού περιφερειακού τραπεζικού ομίλου, δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και στην ανάπτυξη των εργασιών του asset management.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο όμιλος διατηρεί σήμερα συστημική θέση στις δύο αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιείται, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, τονίζοντας ότι στη δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Ελληνικής Τράπεζας.

Όπως εξήγησε πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στο νησί με πιστούς πελάτες, το οποίο είναι απολύτως συμπληρωματικό της Eurobank Cyprus, η οποία επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Μέχρι στιγμής η Eurobank έχει αποκτήσει το 55,5% των μετοχών της, γεγονός που καθιστά τη δημόσια πρόταση ήδη επιτυχημένη, υποστήριξε ο CEO της τράπεζας.

Από την άλλη, στη Βουλγαρία, μετά την απόκτηση της BNP Paribas Personal Finance ο όμιλος θα συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου του για ανάπτυξη των εργασιών του.

Εξάλλου, κατά τον κ. Καραβία, «η τεχνολογία αποτελεί καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας και ο σχεδιασμός για το μέλλον δείχνει από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ότι είναι σωστός».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι «η αύξηση των επενδύσεων θα πρέπει να καταστεί εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος ωστόσο πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον CEO της Eurobank η σύγκλιση της Ελλάδας με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ως προς τις επενδύσεις, προϋποθέτει την ανάπτυξή τους σε ετήσια βάση κατά 6,7% κατά μέσο όρο έως και το 2033.

Γιώργος Ζανιάς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια ως προς τη συμμετοχή της κατανάλωσης στο ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε πως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, με χαμηλούς πλέον δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υψηλή κερδοφορία, κεφάλαια και ρευστότητα.

Σε σχέση με τη Eurobank τόνισε ότι «θα συνεχίσει να πρωτοπορεί δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία».

Κατά τα άλλα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Γιώργου Χρυσικού από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις