Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης CFR της Intrum προχώρησε ο οίκος Moody’s, σε Caa2 από Caa1 προηγουμένως, και της ανώτερης αξιολόγησης μη εξασφαλισμένου χρέους της σε Caa3 από Caa2, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κεφαλαιακή της δομή δεν είναι βιώσιμη.

“Η υποβάθμιση του CFR της Intrum σε Caa2 αντανακλά την άποψή μας ότι μετά την αναδιάρθρωση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας και μετά τη μερική πώληση χαρτοφυλακίου στην Cerberus με μείωση του EBITDA σε περίπου 10,5 δισ. σουηδικές κορόνες (SEK) μέχρι το τέλος του έτους 2024, η κεφαλαιακή δομή της εταιρείας θα παραμείνει μη βιώσιμη”, αναφέρει η Moody’s.

Intrum: Ο servicer που βουλιάζει στα χρέη – Υποβάθμιση από την Fitch Ratings

Λαμβάνοντας υπόψη το ονομαστικό χρέος 57,7 δισ. SEK από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειωμένο μερικώς κατά 7,2 δισ. SEK από τα έσοδα από την πώληση στην Cerberus, αναμένουμε ότι η μόχλευση θα παραμείνει υψηλή γύρω στα 5,5-6,0,x στον ακαθάριστο χρέος/EBITDA, εξηγεί η Moody’s για την Intrum. Αναμένει επίσης ότι η κάλυψη των τόκων θα παραμείνει ασθενής, δεδομένου του μειωμένου EBITDA και της αναμενόμενης αύξησης του μέσου κουπονιού μετά την αναχρηματοδότηση.

Στο μέτωπο της επίτευξης των οικονομικών στόχων της Intrum, η Moody’s εκτιμά ότι μέχρι το 2026 πιθανότατα θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση του όγκου των υπηρεσιών, παράλληλα με την επιτυχή εφαρμογή σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους.

Η αξιολόγηση Caa2 του CFR αντανακλά τον κίνδυνο η Intrum να αναβάλει ξανά την επίτευξη των οικονομικών της στόχων και να κάνει περαιτέρω δυσμενείς αλλαγές στην κεφαλαιακή της δομή, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Outlook

Η προοπτικές που δίνει ο οίκος στην Intrum, στο επίπεδο του developing, αντικατοπτρίζουν τις αβεβαιότητες σχετικά με τους κινδύνους εκτέλεσης της στρατηγικής τροποποίησης του επιχειρηματικού της μοντέλου, από την ίδια την Intrum προς μια εταιρεία είσπραξης χρεών που εστιάζει στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, καθώς χρειάζεται να εξισορροπήσει την ανάπτυξη στον τομέα εξυπηρέτησης ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει μειώσεις κόστους.

Η προοπτική αντικατοπτρίζει επίσης τη δυνατότητα για υψηλότερη θέση αξιολόγησης εάν η Intrum συνεχίσει να αυξάνει με επιτυχία τα περιθώρια εξυπηρέτησης πάνω από 25%, ενώ αυξάνει τον όγκο εξυπηρέτησης, διατηρεί σταθερή απόδοση είσπραξης στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και ταυτόχρονα ακολουθεί μια πειθαρχημένη προσέγγιση στις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους.

Επιπλέον, η Intrum έχει ανακοινώσει μια συνεπενδυτική συνεργασία με την Cerberus, όπου η ίδια θα εξυπηρετεί το κοινό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και θα μπορεί να δημιουργεί πρόσθετες αμοιβές διαχείρισης επενδύσεων.

Η προοπτική λαμβάνει επίσης υπόψη ότι εάν η Intrum δεν είναι σε θέση να λάβει την απαραίτητη συναίνεση από τους κατόχους ομολογιούχων, ενδέχεται να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες πιθανές ζημίες για τους κατόχους ομολογιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις