Η startup Velos Rotors «απογειώθηκε» από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 2013 και διαγράφοντας μία εντυπωσιακή πτήση, πέταξε μέχρι την Ουκρανία… και την Νότια Κορέα με καύσιμα κίνησης την εφευρετικότητα και το πάθος για την καινοτομία.

Drops Smart Hubs: Στα σκαριά το στρατηγείο των drones

Τα ελικόπτερα – drones της Velos Rotors το καλοκαίρι του 2022 συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μεταφοράς ιατρικού υλικού από τη Νάξο, στις Μικρές Κυκλαδες, στη συνέχεια έκαναν στάση στη Νότια Κορέα (το λιμενικό της χώρας τα επέλεξε για να επιτηρεούν την ακτογραμμή) ενώ μερικά V3 drones της Velos Roters έχουν φτάσει και στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην άμυνα της χώρας.

«Πετάει» σε όλο τον κόσμο η Velos Rotors

«Η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε ότι γεννήθηκε πρώιμα στο μυαλό μου από πολύ μικρή ηλικία όταν και ασχολούμουν ακόμα με τη συναρμολόγηση και τη μελέτη αεροσκαφών μικρής κλίμακας. Φυσικά, τότε δεν είχα φανταστεί ότι θα είχα την τύχη το βασικό παιδικό μου χόμπι θα αποτελέσει αργότερα και το αντικείμενο της δουλειάς μου. Μεγαλώνοντας, είδα την προοπτική, μελέτησα το πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί και αναπτυχθεί ως τότε και προχώρησα στη δημιουργία του πρώτου πρωτότυπου και στη συνέχεια στην ίδρυση της εταιρίας Velos Rotors. Σήμερα, η Velos Rotors ουσιαστικά ασχολείται με τη σχεδίαση, την κατασκευή και την πώληση αμιγώς ηλεκτρικών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων από 25 μέχρι 50 κιλών. Η χρήση των ελικοπτέρων Velos είναι ευρεία και πολυδιάστατη, με πελάτες, πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Άρης Κολοκυθάς, CEO της Velos Rotors.

Και πτήσεις με AI

«Αυτό που αποτέλεσε για μένα το έναυσμα να ξεκινήσω επαγγελματικά την πορεία μου στον τομέα και να ιδρύσω την Velos Rotors ήταν αφενός το όραμα και η πίστη που είχα στην ιδέα – πατέντα μου και αφετέρου το τάιμινγκ, αφού δεν υπήρχε επαρκής ανάπτυξη του πεδίου σε επίπεδο αγοράς και ανταγωνισμού. Με πάνω από 10 χρόνια λειτουργείας ως εταιρεία είμαστε έτυμοι να προσφέρουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο χώρο των μη επανδρωμένων ο οποίος τα τελευταία 2-3 χρόνια μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Όσον αφορά το ελικόπτερό μας, έχει διττή χρήση (dual use). Ως εκ τούτου, η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον εμπορικό αλλά και στον τομέα της άμυνας, κάτι που προσδίδει μεγάλη αξία στην παροντική και, πόσο μάλλον, στη μελλοντική φάση της εταιρείας. Τέλος, αναφορικά με τα μελλοντικά μας σχέδια, αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παραγωγής για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, την ανάπτυξη μικρότερων και μεγαλύτερων ελικοπτέρων αλλά και την ενσωμάτωση τεχνίτης νοημοσύνης στο software ελέγχου των συστημάτων μας», επισημαίνει.

«Στη σωστή κατεύθυνση»

Πόσο έτοιμο είναι να απογειωθεί το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας;

«Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου εξισορρόπησαν το γεγονός ότι ζούμε σε μία μικρή σχετικά χώρα με περιορισμένη αγορά. Πιο εύκολα πλέον μπορούμε να ανοιχτούμε στη παγκόσμια αγορά αλλά και να συνεργαστούμε με τους κατάλληλους ανθρώπους ακόμα και από απόσταση. Επίσης έχει παρατηρηθεί άνοδος και ανάπτυξη των επενδυτικών φορέων, όπως είναι τα Venture Capitals (VCs), κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ακμάζον. Η χώρα μας είναι ο τόπος γέννησης μεγάλων μυαλών και ιδεών και θεωρώ ότι, σχετικά με το κομμάτι των νεοφυών επιχειρήσεων, έχουμε μπει πλέον στη σωστή κατεύθυνση», υποστηρίζει.

«Η ιδέα από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να δημιουργήσεις προϊόν»

«Τώρα όσον αφορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει το ελληνικό οικοσύστημα, επιγραμματικά θα έλεγα ότι στα μεν εντάσσονται η ευελιξία των νέων επιχειρήσεων να εφαρμόζουν πρωτοποριακές λύσεις και να προσαρμόζονται γρήγορα στις ανάγκες της αγοράς. Οι καλά στημένοι επενδυτικοί φορείς που μπορούν να αποτελέσουν καθοδηγητές και οι ευνοϊκές συνθήκες που συνδέονται με τη μεγαλύτερη αναγνώριση των startups πλέον στη χώρα μας. Μειονέκτημα ασφαλώς αποτελεί ο μεγάλος ανταγωνισμός ιδεών που οδηγεί σε περιορισμένο ποσοστό των startups που χρηματοδοτούνται, αλλά και η συνήθης λογική των «στελεχών» που απαρτίζουν τέτοιες επιχειρήσεις περί μεγάλης σημασίας της ανώτερης ιεράρχησης έναντι του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού εντός της εταιρείας. Τέλος, ένα κομμάτι στο οποίο θα μπορούσε να εστιάσει το οικοσύστημα των startups για να βελτιωθεί είναι να εδραιωθεί περαιτέρω η λογική ότι «η ιδέα από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να δημιουργήσεις προϊόν, έστω πρωτότυπο, ώστε να δείξεις ότι έχεις στα χέρια σου κάτι επιδραστικό που αξίζει», τονίζει.

«Επιμονή και αφοσίωση, τίποτα δε χαρίζεται»

Γιατί ένας νέος να μπει στην αρένα των startups; «Ένας νέος που έχει δίψα, κίνητρο και πίστη σε μια ιδέα οφείλει πρώτα από όλα στον εαυτό του να κυνηγήσει να τη μετουσιώσει σε κάτι πραγματικό, ώστε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να κάνει ένα ακόμα βηματάκι προς τα εμπρός, όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε όλοι με τον τρόπο μας για να πάμε μπροστά. Από εκεί και πέρα, το αν θα επιδιώξει να ιδρύσει μια startup είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με πολλές παραμέτρους. Το σίγουρο είναι ότι, μπαίνοντας σε αυτό το ταξίδι, θα μάθει πώς λειτουργεί ο επιχειρηματικός κόσμος, θα συναναστραφεί με σημαντικούς ανθρώπους που μπορούν να τον βοηθήσουν είτε συμβουλευτικά είτε οικονομικά ώστε να επιτύχει το στόχο του και, τέλος, θα λάβει γνήσιο feedback σχετικά με το potential της ιδέας του, ώστε να δει τι μπορεί να βελτιώσει. Όσο για την «κλισέ» ερώτηση, η απάντηση μπορεί να θεωρηθεί εξίσου «κλισέ», αλλά: Μυστικό της επιτυχίας με την έννοια που οι πιο πολλοί το έχουμε στο μυαλό μας δεν υπάρχει.  Υπάρχουν όμως κανόνες επιτυχίας: Επιμονή και αφοσίωση. Τίποτα δε χαρίζεται. Για καθετί που κυνηγάς να πετύχεις, θα περάσεις από μια διαδρομή αποτυχιών, πισωγυρισμάτων και δεύτερων σκέψεων. Αυτά δεν αποτελούν εμπόδια, αλλά σημεία αναφοράς στο δρόμο προς την επιτυχία», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News