O πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία του, καθώς πολλές περιοχές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους πυρκαγιάς.

Την Κυριακή καταγράφηκε η υψηλότερη μέση θερμοκρασία στη Γη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες έχουν ήδη χτυπήσει ή ξεπεράσει ένα βασικό κλιματικό όριο για 12 μήνες, αναδεικνύοντας την πρόκληση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω του 1,5C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, φέρνοντας ακραία καιρικά φαινόμενα από πλημμύρες έως πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές απειλούν

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πιο ζεστές συνθήκες στη νότια Ευρώπη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Αυτό ενισχύει την απειλή από τις πυρκαγιές.

Στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 33 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες μέχρι τις 18:30 της Δευτέρας. Η Αθήνα και τα νότια τμήματα της χώρας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Ο δροσερότερος καιρός θα φέρει κάποια ανακούφιση αυτή την εβδομάδα, αν και οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη της ηπειρωτικής χώρας την Τρίτη.

Η Ισπανία διατρέχει επίσης ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς αυτή την εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη στα νότια της χώρας. Η Σεβίλλη και η Κόρδοβα θα πλησιάσουν τους 43C την Τετάρτη, σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία πρόγνωσης AEMET. Τμήματα της νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας κινδυνεύουν επίσης από πυρκαγιές.

Kύμα καύσωνα και στη Βόρεια Ευρώπη

Βορειότερα, το Βερολίνο και το Παρίσι αναμένεται να αντιμετωπίσουν συνθήκες καύσωνα στις αρχές Αυγούστου. Η μέση θερμοκρασία στη γερμανική πρωτεύουσα προβλέπεται να ανέλθει στους 28 βαθμούς Κελσίου στις 6 Αυγούστου, 8 βαθμούς πάνω από την κανονική τιμή των τελευταίων 30 ετών.

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει χάος σε πολλά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας ήδη φέτος, διαταράσσοντας τα αεροπορικά ταξίδια και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέση θερμοκρασία για το έτος έως τον Ιούνιο του 2024 ήταν κατά 1,64C υψηλότερη από την εποχή από το 1850 έως το 1900, σύμφωνα με το Copernicus. Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών, η 13η συνεχόμενη φορά που ένας μήνας σημειώνει νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας.

Η Συμφωνία του Παρισιού που τέθηκε το 2015 επιδιώκει τον περιορισμό της πλανητικής υπερθέρμανσης σε λιγότερο από 2C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και ιδανικά σε 1,5C.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green