Attica Bank

Άναψαν τα αίματα μέσα στον Ιούλιο στο χρηματιστήριο. Αν υπήρχε χρηματιστηριακό Χ, το hashgtag #Attica Bank θα ήταν πρώτο και με διαφορά.

Όχι τόσο για το limit down και τις οβιδιακές διακυμάνσεις που κατέγραψε, όσο για την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης της.

Άλλωστε, ακόμη και στο ενημερωτικό του Υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα που περιγράφεται ξύπνησε μνήμες… κρίσης.

Δεν το λέω εγώ, το ΥΠΟΙΚ το λέει και σας παραπέμπω.

Στη Βουλή η συμφωνία

Θα τα ακούσουμε άλλωστε και στη Βουλή, όπου θα τεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024

Εκεί το ΥΠΟΙΚ θα υπερασπιστεί τη συμφωνία, καθώς αν δεν υπήρχε θα είχαμε πρόβλημα.

Που δεν θα περιοριζόταν μόνο στην Attica Bank, η οποία θα έβλεπε νέο κύμα προβληματικών δανείων και μηδενισμό της αξίας της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Οι αλυσιδωτές συνέπειες θα ήταν μεγάλες, καθώς θα είχαμε ενεργοποίηση και του ΤΕΚΕ.

Θυμίζω ότι το ΤΕΚΕ είναι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Ελένη Βρεττού

Η επόμενη ημέρα

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον βλέπουμε τις τελευταίες πράξεις να μαζευτούν τα απόνερα της κρίσης.

Η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει και οι νέες «ταμπέλες» θα μπουν.

Δύο είναι τα ντεσού που θα κυριαρχήσουν: το όνομα της νέας τράπεζας που θα προκύψει και η/ο επικεφαλής.

Η Ελένη Βρεττού έχει προβάδισμα, αφού σε αυτήν πιστώνονται πολλά θετικά των τελευταίων μηνών. Έχει και τις «ευλογίες» της κεντρικής τράπεζας.

Αλλά δεν αποκλείεται να έχει σημαντικό ρόλο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος.

Τράπεζα παλιάς κοπής

Αφού κλείσουν όλα αυτά τα κρίσιμα μέτωπα, από τις αρχές του επόμενου έτους εκτιμά η αγορά ότι θα επέλθει η ομαλοποίηση στην τράπεζα.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για τον μη συστημικό πυλώνα, αφού διαθέτει ένα σημαντικό asset.

Που λέγεται ανθρώπινο δυναμικό.

Θα το διαπιστώσει κανείς εάν μπει σε ένα κατάστημα της Attica Bank, το οποίο μπορεί να μην βγάζει ακόμη το νοίκι του (που λέει ο θυμόσοφος λαός), αλλά οι υπάλληλοι σε εξυπηρετούν.

Όχι σαν άλλους…

Όταν μπει το νερό στ’ αυλάκι

Και αν μπει το νερό στ’ αυλάκι, ίσως θα ήταν και η κατάλληλη στιγμή να διερευνήσουν οι αρχές τι συνέβη τελικά με εκείνη την Ellington.

Θυμίζω ότι την μάθαμε το 2021 στην πρώτη αύξηση κεφαλαίου της Attica, την οποία κάλυψαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ

Τότε το επενδυτικό όχημα (spv) Rinoa (με τις συμβουλές της Ellington Solutions) είχε αποκτήσει το 8,08% των μετοχών της Attica Bank με δάνειο που είχε πάρει από το ΤΜΕΔΕ.

Η συμφωνία όμως ναυάγησε για τη συμμετοχή της Ellington στη νέα αύξηση ύψους 473 εκατ. ευρώ και η Rinoa επέστρεψε τις μετοχές, αντιστρέφοντας ουσιαστικά το δάνειο που είχε πάρει από το Ταμείο.

Πάλι καλά εμφανίστηκαν και την κάλυψαν η Thrivest Investment, η Παγκρήτια Τράπεζα και το ΤΧΣ.

———————-

Η έξοδος της ECM

Τελικά στη σφαίρα των επενδύσεων δεν πρέπει να γνωρίζεις μόνο πότε θα μπεις… αλλά και πότε θα βγεις.

Και όπως πληροφορούμαστε από την αγορά το timing της εξόδου της ECM από τη Famar δεν ήταν το βέλτιστο (sic).

Όπως για παράδειγμα εκείνο το trade που είχε κάνει με την Μάρμαρα Παυλίδης που είχε βγάλει 30-50 εκατ. (κατ’ εκτίμηση της αγοράς) μέσα σε έξι μήνες.

Η ECM, μαζί με τη York, από το 2020 είχαν εισφέρει σημαντικά νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τις δραστηριότητες της Famar, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Το York αποχώρησε το 2021 με σημαντικές υπεραξίες, με ένα μερίδιο να παίρνει τότε η Metric Capital Partners.

Η ECM παρέμεινε… μέχρι να φύγει.

———————-

Το… ατελείωτο κουβάρι της Folli Follie…

Το παράδειγμα της ECM δεν σκοπεύουν όμως να ακολουθήσουν οι ομολογιούχοι της Folli Follie.

Και η διοίκηση το γνωρίζει, γι’ αυτό και είναι έτοιμη να πατήσει το «κουμπί» της έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης που απέδωσε τα… «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στους μικρομετόχους.

Πηγές μου αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότατα η δικαστική προσφυγή θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τα μπάνια του… λαού.

Μην ξεχνάτε ότι τα δικαστήρια έχουν κατεβάσει ρολά και αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Θυμίζω ότι τα συγκεκριμένα assets (ακίνητα και μετρητά περίπου 3 εκατ. ευρώ) αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας.

Χωρίς αυτά δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει η πολύπαθη εταιρεία. Και αυτό γιατί εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα (οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς κινείται στο… όριο).

… και το bar των Κουτσολιούτσων στο Κολωνάκι

Οι προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας ωστόσο συνεχίζονται κανονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορούμαι πως προχωράει σε επιλεγμένες – στοχευμένες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δεσμευθεί.

Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια ακίνητα αλλά και κάποιες συμμετοχές σε επιχειρήσεις που κληρονόμησε η εταιρεία από την προηγούμενη κατάσταση.

Ενδεικτικά όπως μας λένε έγκυρες πηγές η Folli Follie είχε μια μικρή συμμετοχή σε επιχείρηση διασκέδασης (bar) στο Κολωνάκι! Προίκα των Κουτσολιούτσων, οι οποίοι θυμίζουμε πως χρέωναν το υπηρετικό τους προσωπικό στην εταιρεία!

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ενέργειες για προσέλκυση επενδυτών που θα παίξουν τον ρόλο του «λευκού ιππότη». Λέγεται πως ο CEO της Folli Follie βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με δυο επενδυτικά σχήματα, ένα από την Ελλάδα και ένα από το εξωτερικό.

Η πρόοδος και η κατάληξη των όποιων συζητήσεων υπάρξουν θα κριθεί από την αναίρεση της απόφασης για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία…

———————-

«Ραγισμένος» ο καθρέφτης της οικονομίας

«Ραγισμένος» εμφανίζεται ξανά ο…καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 5μηνο, το οποίο άγγιξε τα 9,1 δις. ευρώ.

Το παραπάνω δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεδομένου ότι οι απώλειες από τις εξαγωγές αγαθών δεν καλύπτονται από τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις, αλλά και τη ναυτιλία.

Πέραν του ότι «ξηλώνεται» το κυβερνητικό αφήγημα, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την πορεία της οικονομίας μας. Άλλωστε, το 2009 δεν υπήρξε μόνο κρίση χρέους αλλά και τεράστιο χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.

———————-

Προσπαθούν οι γαλακτοβιομηχανίες

Και μέσα σε αυτό το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών ευτυχώς έχουμε τις γαλακτοβιομηχανίες.

Μπορεί να ταλαιπωρούνται στην εσωτερική αγορά, κυρίως στη κατηγορία του γάλακτος, όπως σας ενημέρωσα προ ημερών, όμως η εξαγωγική τους δραστηριότητα … «φυσάει»!

Η φέτα και το γιαούρτι, που είναι τα best sellers, «τρέχουν» στις διεθνείς αγορές εξαιρετικές επιδόσεις.

Και σε μία περίοδο που δεν είναι και η καλύτερη από την πλευρά της αγοραστικής δύναμης, ιδιαίτερα των ευρωπαίων καταναλωτών.

Η μερίδα του λέοντος

Την «μερίδα του λέοντος» στις εξαγωγές των δύο γαλακτοκομικών προϊόντων απολαμβάνουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Κρι Κρι, η Μεβγάλ, η Δέλτα, η Δωδώνη – και αρκετές μικρότερες τυροκομικές επιχειρήσεις, που έχουν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγονται για μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες της Ευρώπης.

Μέχρι την Ασία!

Η Κύπρος, η Ισλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Βόρεια Μακεδονία, είναι μόνο μερικές από τις αγορές που το ελληνικό γιαούρτι έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς πωλήσεων, ενώ παράλληλα έχει πλέον αρχίσει και γίνεται διεθνές προϊόν ανοίγοντας αρκετές αγορές της Ασίας, όπως είναι οι Φιλιππίνες, το Μακάο και το Βιετνάμ.

Από την άλλη πλευρά η φέτα την υψηλότερη ανάπτυξη την έχει στην Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προφανώς υστερεί έναντι του γιαουρτιού ως προς την γεωγραφική εξάπλωση, δεδομένου ότι στην Ευρώπη προστατεύεται ως ΠΟΠ ελληνικό προϊόν, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο είναι κυρίως οι δανοί οι οποίοι κάνουν κατάχρηση της επωνυμία «φέτα» χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories