Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου θα συζητήσουν για θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας.

Στουρνάρας: Τι είπε για επιτόκια, ΕΝΦΙΑ και πληθωρισμό

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως θα χρειαστούν άλλα 40 χρόνια, ώστε να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στο επετειακό τεύχος του περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου», ο κ. Στουρνάρας έθεσε ως προϋπόθεση για τον παραπάνω στόχο ότι θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα επιτυγχάνουμε ως πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

«Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε κάνει υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και με μεταρρυθμίσεις του τύπου που προανέφερα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου μία κατάλληλη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου του δημοσίου χρέους και του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης (αυτή η διαφορά ονομάζεται στην τεχνική διάλεκτο «αποτέλεσμα χιονοστιβάδας»), έτσι ώστε να φτάσουμε το χρέος στο 60% του ΑΕΠ σε 40 περίπου χρόνια. Είναι κάτι εφικτό και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει άμεσα το κράτος, ο Γ. Στουρνάρας τις συνοψίζει σε τρεις καίριους τομείς: Παιδεία, Υγεία και Περιβάλλον.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ευημερία και η κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας
Λιμάνια |

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής