Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η καινοτομία, η επανάσταση της εποχής και αδιαμφισβήτητα οι ΗΠΑ είναι μακράν ο παγκόσμιος ηγέτης στη δημιουργία startup τεχνητής νοημοσύνης και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την S&P Global.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου, η S&P ανέφερε ότι ο αριθμός των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2013 και 2023 ανήλθε συνολικά σε 5.509. Αυτό είναι περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες μαζί και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τη δεύτερη Κίνα, η οποία είδε τη δημιουργία 1.446 σε αυτό το διάστημα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο με 727, το Ισραήλ με 442 και ο Καναδάς με 397.

JPMorgan: Χιλιάδες θέσεις εργασίας εστιασμένες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η δραστηριότητα σε νεοφυείς τεχνητής νοημοσύνης αντικατοπτρίστηκε επίσης στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι ΗΠΑ είδαν σωρευτικές επενδύσεις 335,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με την S&P Global.

Αυτό είναι υπερτριπλάσιο από τα 103,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ιδιωτικό τομέα της Κίνας και κάνουν τους υπόλοιπους παίκτες, Βρετανία (22,3 δις.), Ισραήλ (12,8 δις.) και Καναδά (10,6 δις.) να φαντάζουν νάνοι.

Αδιαφανείς κινεζικές κρατικές δαπάνες

Ωστόσο, η S&P προειδοποίησε επίσης ότι οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος των δαπανών της Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη θα προέλθει από τον δημόσιο τομέα και δεν θα είναι τόσο μετρήσιμο.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα έχει ένα τριετές σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα για τη δημιουργία εγχώριου εργατικού δυναμικού με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και την προσέλκυση ξένων εργαζομένων για έργα τεχνητής νοημοσύνης, πρόσθεσε η έκθεση.

Παγκοσμίως, η S&P εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια έως τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, αντιπροσωπεύοντας έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 70%-74%.

Τα δεδομένα για την ισχυρή βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ έρχονται καθώς η κινεζική κυβέρνηση λογοκρίνει τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης.

ΑΙ με βασικές σοσιαλιστικές αξίες

Πηγές είπαν στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η κορυφαία ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου της χώρας, η Cyberspace Administration of China (CAC), δοκιμάζει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα των εταιρειών για να διασφαλίσει ότι «ενσωματώνουν τις βασικές σοσιαλιστικές αξίες».

Το CAC έχει μια «ειδική ομάδα που το κάνει αυτό, ήρθαν στο γραφείο μας και κάθισαν στην αίθουσα συνεδρίων μας για να κάνουν τον έλεγχο», είπε στους FT ένας υπάλληλος σε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Hangzhou. «Δεν περάσαμε την πρώτη φορά. Ο λόγος δεν ήταν πολύ σαφής, οπότε έπρεπε να πάμε και να μιλήσουμε με τους ομότιμους μας. Χρειάζεται λίγη εικασία και προσαρμογή. Περάσαμε τη δεύτερη φορά, αλλά η όλη διαδικασία κράτησε μήνες».

Η διασφάλιση «βασικών σοσιαλιστικών αξιών» σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν ευαίσθητα ερωτήματα ή λέξεις-κλειδιά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» ή στην «υπονόμευση της εθνικής ενότητας», πρόσθεσε ο FT.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν ή ακόμη και οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ απορρίπτονται από τα κινεζικά chatbot.

Οι Financial Times ανέφεραν προηγουμένως ότι ένα ερευνητικό κέντρο που αναφέρεται στο CAC αναπτύσσει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που εκπαιδεύεται στην «Σκέψη του Σι Τζινπίνγκ για τον Σοσιαλισμό με Κινεζικά Χαρακτηριστικά για μια Νέα Εποχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη