
Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, ειδικά εκείνα από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ αρνητικά επέδρασε και η στασιμότητα που έδειξαν οι πρόδρομοι δείκτες από την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 8.153 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,95% στις 18.380 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,12% στις 7.513 μονάδες.
Κλυδωνίζουν τη Wall Street οι Alphabet και Tesla
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Στο επίκεντρο σήμερα ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με την Deutsche Bank να βυθίζεται κατά 8,3%, παρά το γεγονός ότι οι ζημίες που εμφάνισε το β’ 3μηνο του έτους ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων. Η καθαρή ζημία που αναλογεί στους μετόχους ήταν 143 εκατ. ευρώ, έναντι 145 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επίσης, η BNP Paribas κέρδισε 0,3%, αντιστρέφοντας τις πιέσεις που δέχτηκε καθώς τα έσοδά της για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 12,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται σε μετόχους το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 3,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 8,1% στα 2,81 ευρώ σε ετήσιο επίπεδο.
Κέρδη 0,2% στο τέλος και για την UniCredit, αν και τα συνολικά έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας για το ίδιο τρίμηνο ήταν 2,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε ετήσια βάση.
Τα μάκρο της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 50,1 τον Ιούλιο, φθάνοντας σε χαμηλό 5μηνο, σύμφωνα με την έρευνα των S&P Global και Hamburg Commercial Bank.
Το δείκτης κινήθηκε κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, υποδεικνύοντας σχεδόν στασιμότητα της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI έφτασε στο 51,9, ήτοι σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Εν τω μεταξύ, ο PMI της Βιομηχανίας και ο Δείκτης Παραγωγής Βιομηχανίας, εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθούν, υποχωρώντας σε χαμηλά 7 μηνών, στις 45,6 και 45,3 μονάδες αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί τον Αύγουστο και να διαμορφωθεί στο -18,4, έναντι του -21,6 του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).
Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλέπεται να εκτιναχθεί κατά 12,3 μονάδες στις 9,8 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 11,7 μονάδες στις 19,7.
Σχεδόν «έσβησε» τα κέρδη της Δευτέρας το ΧΑ, στο -2% οι τράπεζες
Κάτω από τη ζώνη των 1.470 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν κατάφερε να πάρει αρκετές βοήθειες για να ανακόψει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που γίνονται από χτες, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 1.466,73 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.466,72 μονάδων (-0,91%) και 1.475,70 μονάδων (-0,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,1 εκατ. τεμάχια αξίας 13,1 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 3.576,24 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.326,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,03% στις 1.317,44 μονάδες.


Latest News

Wall Street: Έκλεισε πάνω από 200 μονάδες υψηλότερα ο Dow – Ανοδικά και οι S&P 500 και Nasdaq
O υπουργός Οικονομικών Scott Bessent δήλωσε ότι οι δασμοί της Τετάρτης θα χρησιμεύσουν ως «ανώτατο όριο» - Σε αναμονή η Wall Street

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Η δασμολογική αβεβαιότητα έριξε τις ευρωαγορές
Όλες οι αγορές αναμένουν τις νέες εξαγγελίες του Λευκού Οίκου για τους δασμούς (μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών), με αρκετή αγωνία

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Παίρνει τη σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης η Wall Street
Οι πιέσεις στη Wall Street έχουν ενταθεί καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις Τραμπ για μια σειρά «αμοιβαίων δασμών» για «όλες τις χώρες»

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Οι δασμοί ρίχνουν καύσιμα στο ράλι των αμερικανικών ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Οι 12 μετοχές που δεν «φοβήθηκαν» τους δασμούς Τραμπ
Ποιες μετοχές έκλεισαν με κέρδη σε πτωτικές λόγω δασμών συνεδριάσεις της Wall Street

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ