Τη χειρότερη ημέρα του 2024 έκλεισαν οι Nasdaq και S&P 500, μετά το sell off που πυροδότησαν τα απογοητευτικά στοιχεία από τις Alphabet και Tesla, οι οποίες έδειξαν τις υπερβολικές προσδοκίες των τεχνολογικών megacaps στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψαν πτώση 1,25% στις 39.853 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,31% στις 5.427 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,64% στις 17.342 μονάδες.

Βύθισε τις ευρωαγορές η Deutsche Bank

Νωρίτερα και οι ευρωαγορές είχαν κλείσει με σημαντικές απώλειες, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, ειδικά εκείνα της Deutsche Bank η οποία και έχασε πάνω από 8%, ενώ αρνητικά επέδρασε και η στασιμότητα που έδειξαν οι πρόδρομοι δείκτες από την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 8.153 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,95% στις 18.380 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,12% στις 7.513 μονάδες.

Επί αμερικανικού εδάφους όμως η εικόνα ήταν χειρότερη. Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet, υποχώρησαν περισσότερο από 5%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Αυτό που προβλημάτισε όμως ήταν ότι τα έσοδα από διαφημίσεις YouTube ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν περισσότερο από 11% λόγω των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πτώσης 7% στα έσοδα από αυτοκίνητα. Nvidia και Meta Platforms έχασαν πάνω από 5% η κάθε μία, ενώ η Microsoft υποχώρησε κατά 4%.

Αυτές οι ανακοινώσεις σηματοδοτούν την πρώτη εικόνα σχετικά με την πορεία των εταιρειών megacaps κατά το δεύτερο τρίμηνο για τη Wall Street. Οι αναφορές από αυτούς τους τίτλους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Wall Street, καθώς αυτή η μικρή ομάδα είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του τρέχοντος έτους στην αγορά.

Βέβαια, η περίοδος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει δυναμικά. Περίπου το 20% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, με το 80% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες, δείχνουν τα στοιχεία του FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής PMI των ΗΠΑ υποχώρησε στο 49,5 τον Ιούλιο, διολισθαίνοντας απροσδόκητα σε έδαφος συρρίκνωσης καθώς οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και τα αποθέματα μειώθηκαν. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει να διαμορφωθεί στις 51,5 μονάδες, σύμφωνα με τον Dow Jones.

Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 2,2% την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουλίου. Το μέσο επιτόκιο συμβολαίων για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών μειώθηκε από 6,87% σε 6,82%.

Την ίδια ώρα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε στα 96,8 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 2,5% σε μηνιαία βάση.

Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 172,3 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 4,3 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τον Μάιο. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές ανήλθαν κατά 1,7 δισ. δολάρια περισσότερο από τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στα 269,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street