Τώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του, το ενδιαφέρον θα στραφεί στον ορισμό ενός νέου υποψηφίου των Δημοκρατικών, στο εάν θα υπάρξουν ουσιώδεις διαφορές στις προτεραιότητες πολιτικής τους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές και εάν ο νέος υποψήφιος θα είναι πιο πιθανό να νικήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Η αποχώρηση του Μπάιντεν και η επακόλουθη προώθηση της Κάμαλα Χάρις την αφήνουν σε καλή θέση για να πάρει το χρίσμα για την υποψηφιότητα. Αλλά πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους του κόμματος ότι είναι η καλύτερη για να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Αναμένουμε από τη Χάρις να τονίσει τη συνέχεια της πολιτικής Μπάιντεν. Δεν περιμένουμε σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες πολιτικής των Δημοκρατικών στα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει επακόλουθα για τους επενδυτές, ιδιαίτερα εάν κάποιο από τα κόμματα κερδίσει τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου. Μια νίκη Τραμπ – ειδικά αν υποστηρίζεται από μια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο – πιθανότατα θα αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς για φορολογικές περικοπές και ελαφρύτερη εποπτεία. Οι εποπτικές αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές θα μπορούσαν να βλάψουν τις αμερικανικές εταιρείες σε έκθεση στις παγκόσμιες αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ, μια κυβέρνηση Δημοκρατικών πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ωφελούν τους κατασκευαστές πράσινης ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων.

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να περιμένουμε κάποια αστάθεια της αγοράς καθώς θα επεξεργάζονται οι επενδυτές τα νέα.

Οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι τα αποτελέσματα εκλογών των ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός αποδόσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα οικονομικά στοιχεία και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed παραμένουν τουλάχιστον εξίσου σημαντικά.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην πραγματοποιήσουν δραματικές αλλαγές στη στρατηγική χαρτοφυλακίου με βάση τις προσδοκίες ή τις πολιτικές προτιμήσεις τους. Αντίθετα, προτείνουμε διάφορες στρατηγικές για τη διαχείριση των κινδύνων που περιβάλλουν τις εκλογές, μεταξύ των οποίων να κατέχουν ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και να εξετάζουν δομημένες επενδύσεις με χαρακτηριστικά διατήρησης κεφαλαίου ή και παραγωγής αποδόσεων.

Η βασική μας υπόθεση ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το έτος γύρω στις 5.900 μονάδες, μέτρια υψηλότερα από το σημερινό των 5.505 μονάδων, εκτός εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν με μεγάλη πλειοψηφία και επιβάλουν υψηλότερους εταιρικούς φόρους ή εάν επικρατήσει σενάριο στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει εμπορικούς δασμούς που θα είναι τόσο ψηλοί όσο προτείνεται στις προεκλογικές του ομιλίες. Αυτά δεν θεωρούνται πιθανά προς το παρόν. Επιπλέον, πιστεύουμε στις θετικές προοπτικές για τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

O Mark Haefele είναι επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της UBS. To άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης της UBS που συνυπογράφουν τα στελέχη της τράπεζας Thomas McLoughlin, Kiran Ganesh, Christopher Swann, Jon Gordon

Πηγή: Premium  έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts