Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μία αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία όλοι περιμένουν να αποφασίσει να δώσει μία ολιγοήμερη παράταση ή αρκετά μεγαλύτερης διάρκειας. Ειδικά για εφέτος, στο υπουργείο Οικονομικών, από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις, διαμήνυαν προς πάσα κατεύθυνση, ότι η καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου δεν θα αλλάξει και ότι όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τα δεδομένα όμως είναι εκείνα που οδηγούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ώρες, αν δεν το έχει ήδη πράξει, να δώσει παράταση έστω 5 ημερών έως τα τέλη Ιουλίου, για να μπορέσουν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι, που είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους δεν έχουν πατήσει ακόμη το κουμπί υποβολής, να το πράξουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Φυσικά ακόμη και να δοθεί παράταση έως τα τέλη του μήνα πάλι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα όλοι όσοι μέχρι στιγμής βρίσκονται στην «ουρά».

Πάντως, το να λάβει αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μία απόφαση για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι ντροπή. Το αντίθετο θα έλεγα, θα είναι ανάσα για έναν τεράστιο αριθμό φορολογουμένων που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει, ενώ το θέλουν, να εκπληρώσουν την πιο σημαντική φορολογική τους υποχρέωση απέναντι στο κράτος, αυτή της υποβολής των εντύπων της εφορίας.

Άλλωστε είναι σαφές ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κύριος Κωστής Χατζηδάκης το μήνυμα που ήθελε να περάσει τόσο στους λογιστές όσο και στους φορολογούμενους, ότι δηλαδή θα πρέπει να πάψει να καταστρατηγείται η καθορισμένη ημερομηνία που έχει ορίσει το κράτος νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό από όλους. Επίσης, στην Καραγεώργη Σερβίας ήδη μελετούν το νέο σχέδιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το επόμενο έτος ώστε και οι προθεσμίες να μην καταστρατηγούνται και το παιχνίδι να είναι ξεκάθαρο από την αρχή.

Μία ολιγοήμερη παράταση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στην πληρωμή του φόρου για όσους έχει προκύψει χρεωστικό σημείωμα, ενώ δεν αλλάζει τίποτα για περίπου 1 στους 2 φορολογούμενους που έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Όσο για εκείνους που περιμένουν επιστροφή, έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα καθυστερήσει λίγο αφού ακόμη δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση.

Οι λογιστές διαμαρτύρονται ότι ειδικά για εφέτος έχει προκύψει πολύ μεγάλος όγκος εργασίας λόγω του γεγονότος ότι χιλιάδες δηλώσεις θα υποβάλλονταν αυτόματα και έπρεπε να προηγηθεί έλεγχος των στοιχείων, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που ενώ υποβλήθηκε τελικά αυτόματα η δήλωσή τους πρέπει να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν κάποια στοιχεία.

Παράλληλα, χιλιάδες επαγγελματίες ψάχνονται μέχρι τελευταία στιγμής για το τι φόρο θα πληρώσουν με τα νέα δεδομένα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ή καθυστερούσαν την υποβολή γιατί ήλπιζαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο φορολογικό καθεστώς που τους επιβαρύνει.

Με αυτά και μ΄ αυτά τη δεδομένη στιγμή κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούμενοι να την πατήσουν και να βγει εκπρόθεσμη η δήλωσή τους και το χειρότερο πάνω στη βιασύνη τους είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους να κάνουν λάθη που σημαίνει ότι θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν τροποποιητική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί το εμπορικό μας έλλειμμα;
Opinion |

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί το εμπορικό μας έλλειμμα;

Σε εμάς τους Ελληνες η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί άγνωστο φαινόμενο η συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά υποτίθεται ότι με όσα πάθαμε την προηγούμενη δεκαετία θα παρατηρούνταν μια αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξής μας