Μέτωπο με την τοπική μονάδα της Amazon άνοιξε η Ιταλία, με τις αρχές του Μιλάνου να κατάσχουν 121 εκατ. ευρώ από το τμήμα εφοδιαστικής με την κατηγορία της απάτης στην κάλυψη των εισφορών και τη σχέση της με τους εργαζόμενους στον τομέα παράδοσης.

Ειδικότερα, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου κατηγορήθηκε για φερόμενη φορολογική απάτη και εργατικές ατασθαλίες στο δίκτυο logistics του. Η εισαγγελία του Μιλάνου δήλωσε μάλιστα ότι η Amazon Italia Transport είχε δημιουργήσει μια «σύνθετη φορολογική απάτη» συγκαλύπτοντας τη φύση της σχέσης της με τους ταχυμεταφορείς στο δίκτυο παραδόσεων της. Αποκαλύφθηκε δηλαδή ότι οι ταχυμεταφορές της Amazon απασχολούνταν επίσημα από αυτόνομους υπεργολάβους που «παραλείπουν συστηματικά» να πληρώνουν ΦΠΑ, καθώς και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Amazon: Ο CEO που κέρδισε τους επενδυτές της Wall Street και οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι διοίκησης

Η Amazon είναι η τελευταία από μια σειρά μεγάλων εταιρειών εφοδιαστικής που ελέγχονται από τις ιταλικές αρχές για τη φορολογική συμμόρφωσή της και τις εργασιακές πρακτικές.

Η εισαγγελία του Μιλάνου διεξήγαγε παρόμοιες έρευνες σε παγκόσμιους ομίλους παράδοσης DHL και United Parcel Services, στους οποίους κατασχέθηκαν επίσης μετρητά. Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν 94,5 εκατ. δολάρια από τις ιταλικές αρχές τον Δεκέμβριο από την UPS και 20 εκατ. ευρώ από την DHL.

Η «πυραμίδα»

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, η Amazon Italia Transport, θυγατρική της Amazon Europe που ιδρύθηκε το 2016, είχε ασκήσει «τις συγκεκριμένες εξουσίες» έναντι των εργαζομένων. Αυτές περιλάμβαναν «την οργάνωση των δραστηριοτήτων μεμονωμένων ταχυμεταφορών, τη διαχείριση των λειτουργιών τους, τον έλεγχο της εργασίας τους και την παροχή του υπολογιστή και του εξοπλισμού πληροφορικής που απαιτούνται για την εκτέλεση των υπηρεσιών».

Η εντολή ανέφερε ότι η ίδρυση «μιας περίπλοκης, δόλιας δομής πυραμίδας», που περιλαμβάνει επίσημα αυτόνομους προμηθευτές εργασίας και διάφορους μεσάζοντες, επέτρεψε στην Amazon να παρακάμψει τους φόρους και άλλες πληρωμές που σχετίζονται με την εργασία, βοηθώντας έτσι να διατηρήσει τις τιμές της ανταγωνιστικές.

Τα μετρητά που κατασχέθηκαν ως προληπτικό μέτρο σχετίζονται με την αξία των εικαζόμενων αθέμιτων πρακτικών από το 2017 έως το 2022, αναφέρεται στην εντολή.

Η απάντηση της Amazon

Η Amazon αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία. «Συμμορφωνόμαστε με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς όπου δραστηριοποιούμαστε και απαιτούμε από τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί μας να κάνουν το ίδιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία και οι συνεργάτες της τηρούν «τα υψηλότερα πρότυπα» και ότι οι προμηθευτές πρέπει να ακολουθούν έναν κώδικα δεοντολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή