Αν σε κάτι μας έχει συνηθίσει ο Ίλον Μασκ, είναι στο… ασυνήθιστο. Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla τη Δευτέρα, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη με τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του κόσμου να κάνουν πασαρέλα στο «catwalk» μιας επίδειξης μόδας.

Ο δισεκατομμυριούχος πιθανότατα το είδε ως ένα διασκεδαστικό tweet και όχι σαν πολιτική δήλωση, αν και είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τις πολιτικές προεκτάσεις όταν τα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι όλα πολιτικοί ηγέτες.

Βασιλιάς Κάρολος: Ο Τομ Κρουζ, η Νικόλ Σέρζινγκερ και ο Γουίνι το Αρκουδάκι στη συναυλία μετά τη στέψη

Ο Πάπας, Πούτιν, ο Κιμ, ο Μπάιντεν (σε αναπηρική καρέκλα), η Κάμαλα Χάρις, ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Σι Τζινπίνγκ παρελαύνουν αλλάζοντας διάφορα ενδύματα λικνιζόμενοι στην εικονική παρασέλα. Ο ίδιος ο Μασκ εμφανίζεται κάποια στιγμή με λαμέ σορτσάκι υπερήρωα που μεταμορφώνεται σε φόρμα λάτεξ.

Αλλά, δύο δευτερόλεπτα του κλιπ πιθανότατα θα εξεταστούν με μεγαλύτερη βαρύτητα στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά για την Tesla του Μασκ εκτός των ΗΠΑ και έδρα του Gigafactory της Σαγκάης.

Στο βίντεο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται με κόκκινες ρόμπες και σχέδια από καρτούν μιας κίτρινης αρκούδας, που όλως τυχαίως μοιάζει με τον Γουίνι το Αρκουδάκι, τον χαριτωμένο κάτοικο του Hundred Acre Wood, που αγαπά το μέλι, στον οποίο ο Σι έχει αναφερθεί στο παρελθόν με όχι και τόσο θετικά λόγια.

Ίλον Μασκ: Σφήνα σε δέκα χρόνια αντιπάθειας Σι-Γουίνι

Από τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση της Κίνας λογοκρίνει τις εικόνες με τον ανθρωπόμορφο Γουίνι, ιδιαίτερα την εκδοχή του χαρακτήρα της Disney. Η λογοκρισία πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης του Γενικού Γραμματέα Σι με τον χαρακτήρα σε memes του διαδικτύου, τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση αντιλήφθηκε ως ασέβεια και κοροϊδία κατά του Σι.

Παρά τη λογοκρισία, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση για βιβλία και παιχνίδια που απεικονίζουν τον Γουίνι στην Κίνα. Ενδεικτικά, δύο παιχνίδια με αντίστοιχο θέμα εξακολουθούν να λειτουργούν στη Disneyland της Σαγκάης

Το 2013, ο κορυφαίος ηγέτης έγινε θέμα σε memes που τον συνέκριναν με τον Γουίνι, λόγω μιας φωτογραφίας του να περπατά δίπλα στον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο οι λεγόταν ότι έμοιαζε με τον φίλο του Γουίνι, τον Τίγρη.

Η αναφορά στο βίντεο που ανήρτησε ο Μασκ επαναφέρει το θέμα αυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα εδώ και χρόνια, κυρίως επειδή ο Γουίνι έγινε ένας συνηθισμένος τρόπος για τους απλούς πολίτες να κοροϊδεύουν τον Σι ή να παραπονιούνται για αυτόν χωρίς να τον αναφέρουν ονομαστικά.

Παραλογισμός;

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί πόσο η Κίνα θεωρεί τον Γουίνι το Αρκουδάκι ως κόκκινη γραμμή και πόσο μακριά θα φτάσει για να τιμωρήσει τις αναφορές σε αυτόν.

Το 2018, η χώρα αρνήθηκε την κυκλοφορία της ταινίας «Κρίστοφερ Ρόμπιν» και μπλόκαρε το HBO μετά την προβολή ενός επεισοδίου του Τζον Όλιβερ που γελοιοποιούσε την προφανή ευαισθησία του Σι για την αρκούδα.

Ο Γουίνι συνεχίζει να είναι μια προσβολή που χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους της κυβέρνησης του Σι, όπως το 2023, όταν οι Ταϊβανέζοι πόσταραν φωτογραφίες μιας μαύρης αρκούδας να χτυπά τον στρουμπουλό Γουίνι.

Γιατί η Κίνα έχει σημασία για την Tesla

Σίγουρα, δεν είναι σαφές εάν κάποιος Κινέζος αξιωματούχος θα μπει στον κόπο να ασχοληθεί με ένα διασκεδαστικό βίντεο δύο δευτερολέπτων που δημοσιεύτηκε στα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν εκκεντρικό Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, προσπαθεί να προσελκύσει τις διεθνείς επιχειρήσεις για να αναζωπυρώσει την παραπαίουσα οικονομία της μετά την πανδημία.

Αλλά στο X, οι Κινέζοι αντιφρονούντες και οι επικριτές του Σι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συχνά αναφορές στον Γουίνι. Μια ανάρτηση με τον Γουίνι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για κάθε CEO που δραστηριοποιείται στην Κίνα, αν και κατά πόσο ο Σι θα βάλει μικρο-εγωιστικά θέματα πάνω από επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, είναι σενάριο λίγο τραβηγμένο.

Ο δισεκατομμυριούχος λέγεται ότι είχε συνάψει συμφωνία για την ανάπτυξη λογισμικού αυτόνομης οδήγησης στην Κίνα, και  η χώρα συνεισέφερε στο 22% των συνολικών εσόδων της Tesla το 2023 και στο 42% των εσόδων της εκτός ΗΠΑ, ανά ετήσιες καταθέσεις SEC. Το εργοστάσιο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στη Σαγκάη λειτουργεί επίσης με μίσθωση 50 ετών με την τοπική κυβέρνηση, υπό τον όρο να συνεισφέρει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιους φόρους.

Παρόλα αυτά, ο Μασκ, ο οποίος ασχολείται με τα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου, αμετροεπής και ο ίδιος, έχει μια τάση να παίρνει δημόσια ρίσκα, όπως όταν μίλησε σε ένα συνέδριο και βρίζοντας τους διαφημιστές στο X, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούσαν να τον εκβιάσουν.

Ο Ίλον Μασκ είναι τυχερός που δεν κάνει δουλειές με κάποιους άλλους από τους σατιριζόμενους στο βίντεο, οι οποίοι έχουν πολύ λιγότερο χιούμορ και πολύ μεγαλύτερη έφεση στην εξαφάνιση δυσάρεστων γι’ αυτούς ανθρώπους, απ’ ότι ο Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή