Ο χώρος της πολυτέλειας περνά μια δύσκολη περίοδο. Η εταιρεία που «ηγείται» της πτώσης του κλάδου είναι και ο κολοσσός του, η γαλλική LVMH, μετά και το sell-off των παγκόσμιων μετοχών πολυτελείας την Τετάρτη, το οποίο ήρθε μετά την ανακοίνωση των πιο αδύναμων του αναμενόμενου πωλήσεων από τους αγοραστές που περιόρισαν τις δαπάνες τους σε είδη πολυτελείας.

Η μετοχή του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο υποχώρησαν περισσότερο από 5% στα 650 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή του να διαμορφωθεί στα 323 δισ. ευρώ και τη φετινή πτώση να αγγίζει το 9%.

Άλλες μετοχές εταιριών πολυτελών προϊόντων υποχώρησαν επίσης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη ζήτηση από την Κίνα και τις προοπτικές ενός κλάδου που επιβραδύνεται μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης ρεκόρ, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

«Βαρίδι» η μόδα για την LVMH – Οι καταναλωτές γυρνούν την πλάτη στα είδη πολυτελείας

Οι πωλήσεις στην Ασία -εκτός της Ιαπωνίας- μειώθηκαν κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο, επιτείνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση πολυτελείας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – αν και οι πλούσιοι Κινέζοι αγοραστές συνεχίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για αγορές, κυρίως στην Ιαπωνία. Η αδυναμία του γιεν, η οποία έχει οδηγήσει σε «πλημμύρα» Κινέζων αγοραστών στην Ιαπωνία που αναζητούν ευκαιρίες σε αγαθά πολυτελείας, πρόσθεσε επίσης πίεση στα περιθώρια κέρδους.

Πως η μετοχή της LVMH επηρεάζει όλον τον κλάδο

Η μετοχή της LVMH παρουσιάζει ευμεταβλητότητα από τότε που εμφανίστηκε η επιβράδυνση στον κλάδο και συνολικά έχουν υποχωρήσει περίπου 20% τον τελευταίο χρόνο, σημειώνει το Reuters. Η LVMH προσέφερε κάποιες διαβεβαιώσεις, με τον επικεφαλής των οικονομικών Ζαν-Ζακ Γκιονί να λέει στους αναλυτές κατά τη διάρκεια μιας κλήσης ότι οι Κινέζοι πελάτες «αντέχουν αρκετά καλά», ενώ οι επιχειρήσεις με τους πελάτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν «ελαφρώς καλύτερες».

Η έλλειψη σιγουριάς για το δεύτερο εξάμηνο πέραν της χαλάρωσης των συγκριτικών στοιχείων, καθώς η το rebound της κατανάλωσης από την Κίνα μετά το lockdown το οποίο πλέον φθίνει είναι απίθανο να βελτιώσει το συναίσθημα των επενδυτών για τον τομέα της πολυτέλειας, δήλωσε ο αναλυτής της Citi, Τομάς Σοβέ.

Η Hermès και η Brunello Cucinelli υποχώρησαν κατά 2,2%, ενώ η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering, σημείωσε πτώση 3,7%. Η Richemont, ιδιοκτήτρια των κοσμηματοπωλείων Cartier, σημείωσε πτώση 2,3% και η Prada πτώση 5,5%.

Τα έσοδα της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο και ιδιοκτήτριας των Louis Vuitton, Dior και Tiffany, αυξήθηκαν κατά 1% σε οργανική βάση σε 20,98 δισ. ευρώ τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Ο ρυθμός αυτός είναι πιο αργός σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κάτω από τις προσδοκίες της κοινής γνώμης για αύξηση 3%.

Η LVMH θεωρείται αντιπροσωπευτική για τον κλάδο λόγω του μεγέθους της και του γεγονότος ότι οι περισσότερες από 75 εταιρείες της καλύπτουν τμήματα πολυτελείας από ρολόγια και τσάντες μέχρι και ταξίδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή