Δισεκατομμύρια δολάρια διέθεσε η κυβέρνηση της Ινδίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις περιφέρειες που διοικούνται από βασικούς εταίρους του συνασπισμού στο πλαίσιο ενός γιγαντιαίου προϋπολογισμού που αποσκοπεί εν ολίγοις στην ενίσχυση του συνασπισμού και στην επανάκτηση ψηφοφόρων μετά την εκλογική οπισθοδρόμηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Οι συνολικές δαπάνες 576 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιελάμβαναν 32 δισεκατομμύρια δολάρια για αγροτικά προγράμματα, 24 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δαπανηθούν σε πέντε χρόνια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο περιφέρειες που κυβερνώνται από εταίρους συνασπισμού.

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις οικονομικές προοπτικές για Κίνα και Ινδία

Προϋπολογισμός Ινδίας: Πού στοχεύει

Οι φορολογικές αλλαγές που αποκαλύφθηκαν στον προϋπολογισμό περιελάμβαναν υψηλότερη εισφορά στις επενδύσεις σε μετοχές για να αμβλύνουν τις ανησυχίες ότι η αγορά μπορεί να υπερθερμανθεί και χαμηλότερους φόρους για τις ξένες εταιρείες για να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις.

«Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, εστιάζουμε ιδιαίτερα στην απασχόληση, τις δεξιότητες, τις μικρές επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαράμαν. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει επίσης μεταρρυθμίσεις σε όλους τους συντελεστές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της γης και της εργασίας, πρόσθεσε.

Οι επόμενοι προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε αυτούς τους τομείς, είπε η Σιθαράμαν παρουσιάζοντας τον έβδομο ετήσιο προϋπολογισμό της.

Παρά τις νέες δαπάνες, η Ινδία μείωσε τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2025, από 5,1% στον ενδιάμεσο προϋπολογισμό του Φεβρουαρίου, βοηθούμενο από ένα μεγάλο πλεόνασμα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα.

Η κυβέρνηση μείωσε επίσης οριακά τον ακαθάριστο δανεισμό της αγοράς στα 14,01 τρισεκατομμύρια ρουπίες.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε κατά 8,2% το προηγούμενο οικονομικό έτος και η κυβέρνηση βλέπει ανάπτυξη 6,5% έως 7% φέτος. india budget

Η αγορά εργασίας

Ο Economist είχε επικαλεστεί την αγωνία στις αγροτικές περιοχές και την αδύναμη αγορά εργασίας ως βασικές αιτίες που στοίχισαν στο Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι την απόλυτη πλειοψηφία του. Εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις για τη γη και την εργασία είναι απαραίτητες για την Ινδία για να διατηρήσει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Εξάλλου έκθεση της Citi πρόσφατα έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας περίπου 12 εκατ. θέσεων εργασίας ετησίως την επόμενη δεκαετία για να απορροφήσει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Η Sakshi Gupta, οικονομολόγος στην HDFC Bank, επισήμανε στο Reuters πως ο προϋπολογισμός κατάφερε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των πολιτικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ωστόσο, η εφαρμογή πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων θα είναι «προκλητική » για τον συνασπισμό, τόνισε ο Τζιν Φανγκ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για το δημόσιο κίνδυνο στη Moody’s Ratings.

Προηγούμενες προσπάθειες να διευκολυνθεί η απόκτηση γης για τις εταιρείες και οι απολύσεις προσωπικού έχουν επανειλημμένα αντιμετωπιστεί με αντιδράσεις από κράτη που ανησυχούν για διαμαρτυρίες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια μέτρα.

Μεταξύ των μέτρων που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης, ο προϋπολογισμός περιελάμβανε κίνητρα για τις εταιρείες να εκπαιδεύσουν προσωπικό καθώς και φθηνότερα δάνεια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε η Σιθαραμάν.

Το αναφερόμενο ποσοστό ανεργίας στις πόλεις της Ινδίας είναι 6,7%, αλλά ο ιδιωτικός οργανισμός το Κέντρο Παρακολούθησης της Ινδικής Οικονομίας το καθορίζει υψηλότερα, στο 8,4%.

Έργα υποδομής

Ο προϋπολογισμός διατηρεί επίσης τις δαπάνες για μακροπρόθεσμα έργα υποδομής στα 11,11 τρισεκατομμύρια ρουπίες, με τα κράτη να έχουν χορηγήσει 1,5 τρισεκατομμύρια ρουπίες σε μακροπρόθεσμα δάνεια για τη χρηματοδότηση τέτοιων δαπανών. Ορισμένοι θα συνδεθούν με ορόσημα μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η γη και η εργασία, τα οποία σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών σκόπευε ούτως ή άλλως να προωθήσει η κυβέρνηση στην τρίτη θητεία της.

Σε μια παραχώρηση προς τους συμμάχους της κυβέρνησης, η Σιθαραμάν ανέφερε ότι θα επισπεύσει τα δάνεια από διάφορους φορείς για την ανατολική πολιτεία Μπιχάρ και τη νότια πολιτεία Άντρα Πραντές. india budget

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Η Ινδία αύξησε στο 20% από 15% τον φορολογικό της συντελεστή για επενδύσεις σε μετοχές που διατηρήθηκαν για λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ ο συντελεστής για εκείνες που διατηρήθηκαν για περισσότερο από 12 μήνες αυξήθηκε στο 12,5% από 10%. Οι φόροι θα ισχύσουν από την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τον φόρο στις συναλλαγές παραγώγων μετοχών που έχουν προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου.

Οι μετοχές και η ρουπία υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού, αλλά ανέκαμψαν τις περισσότερες απώλειες με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν με πτώση περίπου 0,13%.

Οι φορολογικές αλλαγές ήταν βραχυπρόθεσμα αρνητικά για την αγορά, αλλά θα μπορούσαν να αποδώσουν μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Vineet Arora, διευθυντής επενδύσεων στο NAV Capital Emerging Star Fund με έδρα τη Σιγκαπούρη.

«Αναμένεται να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της αγοράς και στην προσέλκυση επενδυτών με μακροπρόθεσμη προοπτική για την ινδική οικονομία», συμπλήρωσε στο Reuters. india budget

Ο εταιρικός φόρος για τις ξένες εταιρείες μειώθηκε στο 35% από 40%, με στόχο την ενθάρρυνση περισσότερων επενδύσεων, ενώ η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα, που αναμένεται να ενθαρρύνει τις δαπάνες, βοήθησε να οδηγήσουν τις καταναλωτικές μετοχές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή