Τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία που αποτελείται από ιδιοκτησίες γης και ακινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί σε ρεκόρ 1,1 δισ. λιρών, καθώς συνεχίζει να αποκομίζει τα οφέλη από τις συμφωνίες υπεράκτιας ενέργειας, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Crown Estate δήλωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 658,1 εκατ. στερλίνες το περασμένο οικονομικό έτος, από 442,6 εκατ. στερλίνες, κυρίως χάρη στις αμοιβές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τo EURO και το… Γιβραλτάρ είναι ισπανικά

Το χαρτοφυλάκιο των 15,5 δισ. λιρών, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά της βρετανικής μοναρχίας, κατέχει μια έκταση ακινήτων και ένα προσοδοφόρο τμήμα του βυθού πλάτους έως 12 ναυτικών μιλίων στη Βρετανία που περιβάλλει την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Υπάρχει περίπου 15GW λειτουργικής υπεράκτιας αιολικής ισχύος εγκατεστημένης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά εκτός της Κίνας.

Έχει επωφεληθεί από την ανάπτυξη του τομέα, η οποία συνέβαλε στην απόδοση εσόδων ύψους 4 δισ. λιρών στο δημόσιο κατά την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Crown Estate, Νταν Λαμπάντ, προειδοποίησε ότι τα υψηλά έσοδα από τις πρόσφατες συμφωνίες για την αιολική ενέργεια θα συνεχιστούν πιθανότατα μόνο για ένα ακόμη έτος προτού «εξομαλυνθούν».

Ο Λαμπάντ δήλωσε ότι τα βασικά κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται χάρη στην ανάκαμψη της εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων μετά την πανδημία. Οι προοπτικές ενισχύθηκαν επίσης από τη νέα νομοθεσία που επιβεβαιώθηκε στην ομιλία του Βασιλιά και η οποία θα της επιτρέψει να δανειστεί για πρώτη φορά. Η Crown Estate θα στοχεύσει σε ένα «συντηρητικό» επίπεδο χρέους της τάξης του 10-20% των περιουσιακών στοιχείων με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Στο χαρτοφυλάκιό της στο Λονδίνο, η Crown Estate δήλωσε ότι «η επιστροφή της ζήτησης για χώρους γραφείων» συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων κατά 3,2% σε 229,7 εκατ. στερλίνες. Όπως και άλλοι μεγάλοι ιδιοκτήτες, η αξία της περιουσίας της, η οποία καλύπτει την St James’s και την Regent Street, επλήγη από την αύξηση των επιτοκίων, μειούμενη κατά 443,3 εκατ. στερλίνες σε 8,4 δισ. στερλίνες. Ο Λαμπάντ δήλωσε ότι υπάρχουν «ενδείξεις ότι οι αποτιμήσεις των ακινήτων μπορεί να πλησιάζουν το κατώτατο σημείο του κύκλου» και θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, με τα ενοίκια των καταστημάτων και των γραφείων να παρουσιάζουν ήδη αύξηση.

Η εταιρεία διαχείρισης της περιουσίας του Βρετανού μονάρχη καταβάλλει τα κέρδη του στο Υπουργείο Οικονομικών. Το εισόδημα του κτήματος από δύο προηγούμενα έτη χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την «κυρίαρχη επιχορήγηση», μια πληρωμή προς τον μονάρχη για τη στήριξη των επίσημων καθηκόντων του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή