Αντίστροφη μέτρηση για την παροχή των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χάσμα τιμών τις βραδινές ώρες στην Ε.Ε. εξαιτίας των δικτύων – 10 ερωτοαπαντήσεις για τις τιμές [χάρτης]

Ηλεκτρικό ρεύμα

Πηγές αναφέρουν ότι το τέλος θα επιβληθεί ως ποσό και όχι ως ποσοστό επί των εσόδων. Θα είναι δηλαδή σε ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα και με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα επιδιώξει να ανακτήσει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών που αποκόμισαν στο διάστημα της θερινής έκρηξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί πριν την έλευση του Αυγούστου.

Επιδοτήσεις

Με το έκτακτο τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ενισχύσεις θα αφορούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) και οι εκτιμήσεις θέλουν το υπουργείο να επιδιώκει τη διαμόρφωση μίας τιμής στα επίπεδα των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τιμή βέβαια, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο τα «πράσινα» τιμολόγια καθώς τα κίτρινα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα ανακοινωθούν στις 2 Αυγούστου, όταν και οι πάροχοι θα έχουν ανακοινώσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στα τιμολόγια για τον μήνα Αύγουστο.

Αυτές θα αφορούν μόνο τους οικιακούς καταναλωτές κι εφόσον οι μηνιαίες καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν ξεπαιρνούν τις 500 κιλοβατώρες τον μήνα.

Πλαφόν

Ο κ. Σκυλακάκης, όμως, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες θα επιδιώξει και τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά.

Ουσιαστικά θέλει να υπάρχει μόνιμα στη «φαρέτρα» των μέτρων για την αντιμετώπιση ακραίων αυξήσεων στα τιμολόγια η δυνατότητα επιβολής «πλαφόν».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστηρίζει, ότι πρόσφατη κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τη θέσπιση ενός τέτοιου εφεδρικού μηχανισμού ρύθμισης των τιμών.

Η φιλοσοφία της κοινοτικής οδηγίας, διατείνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο ώστε να τεθεί σχετική διάταξη σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέτοια κίνηση αναμένεται να εκδηλωθεί από το υπουργείο προς τον Σεπτέμβριο.

Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να στοχεύει στην έναρξη μίας τέτοιας συζήτησης στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;

Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος