Σε πτωτική αναθεώρηση των μακροοικονομικών στοιχείων για την οικονομία του Ισραήλ, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας βασιζόμενες στην γεωπολιτική αβεβαιότητα για ένα παρατεταμένο και με υψηλότερη ένταση πόλεμο με τη Χαμάς και με έναν αυξημένο κίνδυνο κλιμάκωσης πολέμου με τη Χεζμπολάχ, μέχρι τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της καθ. Yaron, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά μεταβολή του ΑΕΠ σε 1,5% για το 2024 και σε 4,2% για το 2025, έναντι προβλέψεων, για 2% και 5% του περασμένου Απριλίου αντίστοιχα. Παράλληλα, με τις αναθεωρημένες προβλέψεις ανάπτυξης η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 4,5% για τέταρτη συνεχόμενη φορά, προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Διοικητής επεσήμανε τη συρρίκνωση της ανάπτυξης του ρυθμού της ισραηλινής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024, και τόνισε ότι οι περιορισμοί στην προσφορά της οικονομικής δραστηριότητας επιβραδύνουν τη σύγκλιση της οικονομίας με την προ του πολέμου επικρατούσα τάση.

Νεοφυείς επιχειρήσεις: Επενδύσεις ρεκόρ σε ισραηλινές τεχνολογικές startup

Επίσης, όπως αναφέρει και σημείωμα του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, το υψηλό και αυξανόμενο ασφάλιστρο δανεισμού της ισραηλινής οικονομίας ενέχει κινδύνους να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Επεσήμανε ότι η τελευταία απόφαση για το ύψος του επιτοκίου επέφερε υποτίμηση του σέκελ κατά 1,3% περίπου έναντι του δολαρίου, τονίζοντας ότι μία κλιμάκωση του πολέμου με τη Χεζμπολάχ ανησυχεί ιδιαίτερα την κεντρική Τράπεζα, καθόσον αυτό θα προκαλούσε πρόσθετες αμυντικές και άλλες δαπάνες που θα οδηγούσαν σε υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα και ασθενέστερο νόμισμα.

Ήδη, λόγω των δαπανών του πολέμου, το έλλειμμα ανήλθε σε 7,6% του ΑΕΠ τον Ιούνιο 2024, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου στόχου 6,6% της κυβέρνησης για ολόκληρο το 2024.

Η Κεντρική Τράπεζα, εν όψει του σχεδίου κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2025, προτρέψει την Κυβέρνηση να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου αποφευχθεί εκτίναξη του ελλείμματος, και εάν λάβει αποφάσεις που θα συνεπάγονται πρόσθετες μόνιμες αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό, αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται με τη λήψη ανάλογων προσαρμογών του προϋπολογισμού. Εναπόκειται στην Κυβέρνηση, όπως τόνισε, να λάβει τα αναγκαία μέτρα, έστω και μη δημοφιλή, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα και την προώθηση της βιώσιμη ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα