Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος των παράλληλης ασφάλισης που απασχολεί 120.000 διπλά ασφαλισμένους, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για συνταξιούχους προ του 2016, οι οποίοι δεν έλαβαν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης που τους αναλογεί, είτε έλαβαν λάθος ποσά.

Συντάξεις: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους

Οι διπλές συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων, όταν πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιοδότησης προ του Μαΐου του 2016 που καταβάλλονται μετά τον επανυπολογισμός τους ως δυο ανταποδοτικές και δυο εθνικές συντάξεις.

Ήδη, το υπουργείο έχει παραγγείλει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστική μελέτη, ώστε να καταγράψει το κόστος της ενοποίησης, αλλά και τα ποσά που μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και έχουν αποδοθεί στους συνταξιούχους, είτε πρόκειται για νέες συνταξιοδοτήσεις, είτε για επανυπολογισμένες συντάξεις.

Ο επανέλεγχος αφορά στην ορθότητα των υπολογισμών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων, καθώς εκτιμάται ότι στο υπάρχον λογισμικό που «τρέχει» τις συντάξεις αυτές, υπάρχουν λάθη.

Πολλοί συνταξιούχοι μετά το Μάιο του 2016, που είχαν παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ, βλέπουν στα ενημερωτικά τους μόνον την ανταποδοτική και την εθνική σύνταξη από το Δημόσιο, ενώ από το ΤΣΑΥ δεν έχουν συνταξιοδοτική απόφαση. Ταυτοχρόνως σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις, τόσο στην έκδοση των συντάξεων από το δεύτερο ταμείο (στο οποίο οι συνταξιούχοι είχαν παράλληλη ασφάλιση), όσο και στην πληρωμή των αναδρομικών που δικαιούνται.

Η ενοποίηση θα αφορά τις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1. Νέους συνταξιούχους από Μάιο του 2016 και εντεύθεν, οι οποίοι λαμβάνουν δυο ανταποδοτικές και μια εθνική σύνταξη, και με την ενοποίηση θα έχουν μια ανταποδοτική σύνταξη.

2. «Παλιούς» συνταξιούχους, – πριν το νόμο Κατρούγκαλου – με δυο ανταποδοτικές και μια εθνική σύνταξη ή δικαιούχους μετά τον Μάιο του 2016 με δυο ανταποδοτικές και δυο εθνικές συντάξεις (λόγω θανάτου του δικαιούχου).

3. Συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση που πήραν τη μια σύνταξη πριν το 2016 και θεμελιώνουν δικαίωμα για τη δεύτερη σύνταξη μετά τον Μάϊο του 2016 (με 15 χρόνια στο δεύτερο ταμείο).

4. «Παλαιούς» συνταξιούχους πριν το 2016 που λαμβάνουν δυο επανυπολογισμένες συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, Δημόσιο και ΤΣΑΥ, κ.λ).

5. Θα αφορά επίσης την ενοποίηση παράλληλων συντάξεων από δύο επικουρικά ταμεία.

Για τους παλαιούς δε, συνταξιούχους η ενοποίηση των δυο ανταποδοτικών και δυο εθνικών συντάξεων θα συνδυαστεί και με την εφαρμογή της διάταξης περί σώρευσης συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μια ανταποδοτική από το άθροισμα των σημερινών δυο συντάξεων και μια εθνική με τη δεύτερη να μετατρέπεται πιθανότατα σε προσωπική διαφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS
Tax |

Ταμειακές και POS: Υποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης

Παράταση έως τις 31/10/2024 μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση του ταμειακού τους συστήματος με τα μέσα πληρωμών, η οποία ωστόσο δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τις προδιαγραφές

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες
Tax |

Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

O συμβολαιογράφος, που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, θα μπορει να προβαλει τα δικαιώματα επί ακινήτων του αποβιώσαντος και να εκδίδει ψηφιακα το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.