
Λήγει το τελεσίγραφο της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ προς τους μεγαλοοφειλέτες για εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε αυτές να μηδενιστούν ή να πέσουν κάτω από το όριο των 150.000 ευρώ, πάνω από το οποίο ισχύει το μέτρο της δημοσιοποίησης των στοιχείων τους.
Όσοι αδιαφορήσουν και δεν τακτοποιήσουν σήμερα Τετάρτη τις οφειλές τους θα δουν το όνομά τους ή την επωνυμία τους να φιγουράρει στις «μαύρες» λίστες μεγαλοοφειλετών οι οποίες θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ στις 31 Ιουλίου 2024.
Εφορία: Πότε σταματά να κυνηγά τους οφειλέτες για να εισπράξει χρέη
Στα «μανταλάκια» για χρέη
Στα «μανταλάκια» θα βγουν τα ονόματα όσων έχουν:
1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Οι οφειλέτες αυτοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 25.000. Πρόκειται για το 1% των οφειλετών που βαρύνονται με περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτούς όμως, ούτε το 5% δεν έχει μπει σε ρύθμιση.
Οι λίστες
Οι λίστες θα αναγράφουν: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων.
Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων και ειδικές παρατηρήσεις.
Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Εξαιρέσεις
Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι εξής οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
- οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
- οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
- οφειλές νομικών προσώπων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.


Latest News

Ποια ειναι τα 30 «κλειδιά» στη φορολογική δήλωση για λιγότερο φόρο
Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα

Με καθυστέρηση έως τρία χρόνια η καταβολή των επικουρικών
Ποια μέτρα έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να εκδοθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι επικουρικές συντάξεις και να μπει τέλος σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

Έφτασε ο ΕΝΦΙΑ - Πώς να διορθώσετε τα λάθη και να μειώσετε τον φόρο
Tις επόμενες μέρες θα ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Τα 15 SOS για τις μεταβιβάσεις ακίνητων - Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο
Απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματα – απορίες που βασανίζουν τους φορολογουμένους όταν ξεκινούν τη διαδικασία να μεταβιβάσουν ακίνητα ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ