Το μυστικό ραντεβού…

Συνάντηση, όπου δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις μαθαίνουμε πως είχαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των Dimand και Notos Com.
Ο λόγος; Το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου στην Ομόνοια που στέγαζε τον πρώην «Λαμπρόπουλο».
Δημήτρης Ανδριόπουλος και Μιχάλης Παπαέλληνας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ξεκαθαρίσουν πολλά «θολά» σημεία μέσα σε καλό κλίμα.
H πλευρά της Notos Com που εκμισθώνει τον χώρο δήλωσε όπως πληροφορούμαστε κατηγορηματικά αντίθετη στο project αναμόρφωσης του ακινήτου και την προσθήκη νέων χρήσεων (κατοικίες και γραφεία).
Αποτελεί άλλωστε τη ναυαρχίδα του ομίλου που επιχειρεί την πλήρη εξυγίανσή της, ύστερα από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια.
Το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν της Dimand και Πειραιώς, στην οποία ανήκει το ακίνητο για τον τρόπο που θα επιλέξει να προχωρήσει…

—-

Εξηγήσεις που δεν έπεισαν…

Πέραν των εξηγήσεων μεταξύ των επικεφαλής των Dimand και Notos Com, εξηγήσεις προσπαθεί να δώσει και η κυβέρνηση.
Νομίζω κανείς δεν περίμενε στην κυβέρνηση να υπάρξει τέτοια κάλυψη διεθνώς για την «6ήμερη» εργασία.
Δεν υπήρχε μεγάλο διεθνές μέσο που δεν μίλησε για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Πιάστηκε εξ απήνης και το Μαξίμου έτρεξε κατόπιν εορτής να εξηγήσει τι ήθελε να κάνει.
Η Υπουργός Κεραμέως προσπάθησε, αλλά τα έκανε χειρότερα με τα περί… «έκτακτης βάρδιας».

Ο «πυροσβέστης» Πατέλης

Έτσι ανέλαβε ο Αλέξης Πατέλης να επικοινωνήσει στους ξένους τι προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση.
Όπως μαθαίνω είπε στους ξένους ότι πλέον η Ελλάδα προσφέρει τις επιλογές και 6ήμερης αλλά και 4ήμερης εργασίας.
Το υποβάθμισε μάλιστα επικαλούμενος ότι μόλις το 0,076% των επιχειρήσεων ανταποκρίθηκε στη νέα «επιλογή».

Παραγωγικότητα

Ο Πατέλης δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του για τις κενές θέσεις εργασίας. Ξέρετε, αυτό είναι «κληρονομιά» του brain drain, αφού πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό.
Ενδεικτικά, το 1ο τρίμηνο, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε σε πάνω από 70 χιλιάδες, ο υψηλότερος από το 2009.
Δηλαδή είναι ανησυχητικό το ποσοστό του πληθυσμού που ενώ είναι σε ηλικία εργασίας δεν συμμετέχει στην αγορά.
Μη μιλήσουμε και για την παραγωγικότητα. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ελληνική παραγωγικότητα (ανά ώρα εργασίας) ήταν 30% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του μπλοκ πέρυσι.

—-
Μοντέλο ΔΕΗ στο… Υπερταμείο

Πάντως για να μείνουμε στο θέμα της προσέλκυσης εργαζομένων, το μοντέλο της ΔΕΗ, που εφαρμόστηκε πριν λίγα χρόνια, θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και για τις συμμετοχές του Υπερταμείου.
Δηλαδή για τις κρατικές οντότητες που θα διαχειρίζεται – όπως τα λεωφορεία και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες. Στόχος η μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και στις αμοιβές.
Θυμίζω ότι τα σχετικά θα ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Το Υπερταμείο θα απορροφήσει και το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Ελλάδα θα ιδρύσει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ.

—-

To hint του Καραβία

Λίγα τα κεφάλαια του επενδυτικού Ταμείου, αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν του τα όσα είπε ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε αυτό που λέει χρόνια.
Η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα. Και μέχρι τώρα οι επενδύσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου της ΕΕ.
«Να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Καραβίας.

—–

Κανείς δεν αγνοεί τις τράπεζες

Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τις τράπεζες και συστήνω στην κυβέρνηση να ακούσουν τους τραπεζίτες στις συνελεύσεις των μετόχων τους.
Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την αγορά. Μπορεί να μην αρέσει σε αρκετούς, όμως το κλίμα στη Λ. Αθηνών επηρεάζεται από τις τράπεζες.
Χωρίς φυσικά να αγνοεί κανείς τις πανέμορφες κινήσεις που έχουμε δει σε άλλους τίτλους.
Αλλά όταν κάνει κίνηση ή «μιλά» ο τραπεζικός κλάδος… πάντα ανεβαίνει το ενδιαφέρον στην αγορά.

Το ραντεβού Κασσελάκη – Στουρνάρα

Πάντως φαίνεται ότι υπάρχει ένας πολιτικός που θέλει να ακούσει τους τραπεζίτες.
Και αναφέρομαι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος σήμερα πρόκειται να συναντήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως μαθαίνω τη συνάντηση τη ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και φυσικά ποιο θα είναι το επίκεντρο της συζήτησης; Η Attica Bank…
Αν μη τι άλλο, η συνάντηση θα χει ενδιαφέρον και πολλοί στην αγορά αλλά και στην πολιτική σκηνή θα θέλουν πριν φύγουν για διακοπές να μάθουν τι ειπώθηκε στη συνάντηση. Εγώ αργώ ακόμη για διακοπές οπότε ό,τι μάθω θα σας το μεταφέρω…

Το 3ήμερο των τραπεζών

Η αγορά, όμως πριν πάει διακοπές, περιμένει το τριήμερο 31 Ιουλίου και 1η και 2α του Αυγούστου.
Πρώτες η Πειραιώς και η Eurobank, μετά η Εθνική και η Optima Bank και τέλος η Alpha Bank θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα β’ 3μηνου.
Και ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθερότητα των μεγεθών, επιβεβαιώνοντας τις τιμές στόχους.
Αν υπάρξει κάποια έκπληξη, δε, θα έχουμε αλλαγές.
Ίσως η αγορά να πάει επομένως “διακοπές” από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου.

—-

New Kid in Town

Πριν φύγει η αγορά για διακοπές όμως, η εταιρεία μιας νεανικής ομάδας είναι πλέον στην ΕΝΑ του ΧΑ.
Μας γέμισε προσδοκία ότι ένας 40χρονος, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Softweb κ. Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος, χτύπησε χτες το καμπανάκι στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Great expectations, everybody’s watching you… που λέει και το τραγούδι New Kid in Town των Eagles.

Ευρωπαϊκών προτύπων η ΕΝΑ

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της Softweb ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στο ρόλο που η Εναλλακτική Αγορά μπορεί να παίξει στη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων μικρομεσαίων και καινοτόμων εταιρειών.
Ανέφερε δε, πως το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη δρομολογήσει την αδειοδότηση της ΕΝ.Α. ως SMS Growth Market, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

—-

Υπάρχουν κι άλλες λύσεις…

Και από την Εναλλακτική του Κοντόπουλου… στην εναλλακτική του Τερκενλή.
Αλλά πρώτα οι Θεσσαλονικείς πρέπει να μείνουν με μια μικρή… πίκρα.
Ο Τερκενλής έβαλε «λουκέτο» στο κατάστημα επί της οδού Μητροπόλεως, μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην καρδιά της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αγοράς, αφού έληξε το μισθωτήριο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης του χώρου ζήτησε… τον ουρανό με τα άστρα, αξιώνοντας βαρβάτη αύξηση στο ενοίκιο.
Μάλιστα το τελικό ποσό του μισθώματος φέρεται να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ μηνιαίως.

Πληρωμένη… απάντηση

Ο CEO της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, Παύλος Τερκενλής αρνήθηκε σθεναρά αυτές τις απαιτήσεις, με το κατάστημα να κατεβάζει ρολά, δείχνοντας ενδεχομένως τον δρόμο και σε άλλους, την ώρα που τα μισθώματα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Πάντως το κατάστημα ανανέωσε το ραντεβού με τους πιστούς του πελάτες καθώς όπως ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή του, «σύντομα κοντά σας, με νέα πρόταση στο κέντρο της πόλης!»

Δεν είναι μόνο τα νοίκια…

Αν με ρωτάτε εάν έκανε καλά ο Τερκενλής… θα πω πως καλά έκανε.
Το brand του είναι τόσο ισχυρό που δεν έχει ανάγκη τα posts… που λένε και οι Αμερικάνοι.
Θα βρουν και πάλι οι Θεσσαλονικείς το επόμενο πόστο του.
Άλλωστε, δεν είναι μόνο τα ενοίκια που τρέχουν σαν τρελά.

—-

Είναι και το ενεργειακό κόστος

Τα ρίχτερ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καλά κράτησαν…
Τα πρόσφατα ρίχτερ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μας αφήνουν να τα ξεχάσουμε.
Οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας που έφτασαν από την Ουγγαρία στην Ελλάδα διανύοντας… μία απόσταση 1.000 χλμ., είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα βλέπουμε αρκετά συχνά όσο οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών παραμένουν αδύναμες.
Αυτό μου λένε πηγές της αγοράς, για να μας προετοιμάσουν…
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη που εργάζονται σε εταιρείες ενέργειας, μπορεί η κατάσταση στο σημείο της διασύνδεσης Ουγγαρίας – Αυστρίας να ομαλοποιείται όσο υποχωρούν και οι υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο συχνά πυκνά, μου λένε, θα βλέπουμε αντίστοιχες δονήσεις… από την πλευρά της Ουκρανίας.
Το ηλεκτρικό δίκτυο και οι υποδομές της χώρας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της.
Κοινώς, προσδεθείτε…

—-

Κόπωση

Γιατί εάν δεν προσδεθείτε… θα δούμε μεγαλύτερα προβλήματα στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και κατ’ επέκταση στο λιανεμπόριο.
Ήδη ο προβληματισμός στην αγορά από την πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο είναι μεγάλος.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, από τον Απρίλιο στον Μάιο υπήρξε μια μείωση της τάξης του 3,3% και διαμορφώθηκε στα 3,72 δις. ευρώ από 3,84 δισ. ευρώ.
Το παραπάνω σημαίνει «καμπανάκι», καθότι δείχνει σημάδια κόπωσης της κατανάλωσης. Άλλωστε, κατά τις χρονιές 2021, 2022 και 2023 είχε σημειωθεί αύξηση τζίρου από τον Απρίλιο στον Μάιο.
Παράλληλα, οι κακές γλώσσες» της αγορά λένε ότι εμφανίζεται κατώτερη των η έως τώρα εικόνα των θερινών εκπτώσεων κατά βάση στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories