Ξεμπλοκάρουν από το φθινόπωρο οι συναλλαγές που σήμερα «κολλάνε» εξαιτίας της ασυμφωνίας των εμβαδών των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους.

Η λύση αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διάταξη σε σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο, που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Το σχέδιο νόμου θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακίνητα: Ποιες επιλογές κάνουν πλέον οι Έλληνες – Αποκαλυπτική έρευνα RE/MAX Ελλάς

Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ξεμπλοκάρουν οι συναλλαγές και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις συναλλαγές τους, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις που σήμερα είναι παγωμένες.

Επιπλέον, με δεύτερη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου χιλιάδες ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από τη γραφειοκρατία που υφίστανται σήμερα, όταν οι δασικές εκτάσεις που κατέχουν και έχουν αποχαρακτηριστεί διεκδικούνται από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.

2 στα 3 με πρόβλημα

Σημειώνεται πως το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα των συναλλαγών εξαιτίας της ασυμφωνίας των εμβαδών των ιδιοκτησιών αφορά, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά την αγορά ακινήτων, δύο στα τρία συμβόλαια (!).

Πηγή του… κακού γι’ αυτό το μπλοκάρισμα είναι οι ακόμη και ελάχιστες διαφορές στα εμβαδά που προκύπτουν από τις επιμετρήσεις για την κατάρτιση της Ταυτότητας του Κτιρίου, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2022, σε σχέση με αυτά που αναφέρονται στα συμβόλαια κτήσης τους.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αυτές οι μικροδιαφορές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη σύνταξη των συμβολαίων.

Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται συνεχώς συναλλαγές, λίγο πριν μπουν οι υπογραφές, φέρνοντας ιδιοκτήτες και επαγγελματίες (μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) στα… όρια νευρικής κρίσης.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση δίνεται μέσα από το παράδειγμα που ακολουθεί.   Σήμερα, αν ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος από το 2000 ανακαλύψει από τη λεπτομερή επιμέτρηση του μηχανικού ότι το διαμέρισμά του έχει μια οποιαδήποτε διαφορά εμβαδού με το διπλανό του διαμέρισμα, θα πρέπει να πείσει τον γείτονά του να συνυπογράψουν πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας που θα μεταγράψουν νόμιμα, με την οποία θα αποκαταστήσουν τα πραγματικά εμβαδά των ιδιοκτησιών τους για να μπορέσουν στη συνέχεια να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους ή πώλησή τους.

Αν ο γείτονας δεν συμφωνεί ή απλά δεν ενδιαφέρεται ή ζητά ανταλλάγματα για να συνυπογράψει, η ιδιοκτησία είναι μπλοκαρισμένη χωρίς καμία δυνατότητα μεταβίβασής της (!).

Τα οροφοδιαμερίσματα

Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην περίπτωση των οροφοδιαμερισμάτων.

Δηλαδή, το διαμέρισμα είναι μόνο του στον όροφο και δεν υπάρχει γειτονική ιδιοκτησία. Στην περίπτωση αυτή, κι αν δεν προκύπτει πως η διαφοροποίηση οφείλεται σε προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου χώρου, θα πρέπει η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες (1.000/1.000) του κτιρίου, πράγμα πλήρως αδύνατον στην πράξη, ιδιαίτερα στις παλαιές και πολυϊδιόκτητες πολυκατοικίες.

Τα δασικά ακίνητα

Την ίδια ώρα, με τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών να πλησιάζουν τις 400 χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι και αναγκάζονται να υποβάλλουν ενστάσεις για την αναγνώριση των εκτάσεών τους ως ιδιωτικών απέναντι στις διεκδικήσεις του Δημοσίου.

Ακόμη και σήμερα, είναι «μπλεγμένο» το τι θεωρείται ιδιωτικό δάσος ή δασική έκταση και τι ανήκει στο Δημόσιο, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός, όπως προαναφέρθηκε, των αντιρρήσεων και των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων κατά των δασικών χαρτών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, κάθε ιδιοκτήτης, που έχει πετύχει την έκδοση απόφασης αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να ταλαιπωρείται στα δικαστήρια.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας
Λιμάνια |

Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια Σούδας και Στυλίδας

Τα δύο έργα περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής