Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ καθημερινά περίπου 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία γίνονται για την αγορά βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής, αναλγητικών, αλοιφών κλπ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε προϊόντα αυτοφροντίδας, το όφελος για το σύστημα υγείας υπολογίζεται σε 6,7 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι για την αντιμετώπιση ήπιων ασθενειών, χωρίς προϊόντα αυτοφροντίδας, ο κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στο γιατρό, ενώ κάθε γιατρός θα έπρεπε να εργάζεται κατά 2,4 ώρες επιπλέον, κάθε ημέρα.

Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών υγείας κατά 2-3 δις ευρώ

Από αριστερά: Βασ. Σερέτης, επ. πρόεδρος ΕΦΕΧ, Ιακ. Μιχαλίτσης αντιπρόεδρος ΕΦΕΧ, Γρηγ. Καρέλος πρόεδρος ΕΦΕΧ και Θωμάς Δόκιος γενικός διευθυντής ΕΦΕΧ

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Γρηγόρης Καρέλος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυτοφροντίδας στις 24 Ιουλίου.

Ο κ. Καρέλος πρόσθεσε πως άλλη μελέτη έδειξε ότι το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,8% τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Καρέλος και πρόσθεσε ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΦΕΧ Θωμάς Δόκιος επεσήμανε ότι ο κύκλος εργασιών των προϊόντων αυτοφροντίδας έφτασε το 1,2 δις. ευρώ από τον Απρίλιο πέρυσι μέχρι τον Μάρτιο φέτος, σημειώνοντας πως από τον τζίρο αυτό, το 20% αφορά Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Σε ότι αφορά τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας, η χώρα μας εντάχθηκε σε μια ομάδα χωρών που περιελάμβανε την Λετονία, Βουλγαρία, Κροατία και Λιθουανία και διαπιστώθηκε ότι το όφελος για το σύστημα υγείας από το κάθε ευρώ που δαπανάται για προϊόντα αυτοφροντίδας, φτάνει τα 13,5 ευρώ, με το μέσο κόστος ανά προϊόν, κάτω των 20 ευρώ.

Στη συνέντευξη, οι εκπρόσωποι της ΕΦΕΧ παρατήρησαν ότι το τελευταίο έτος έχει μειωθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων. Με τη χρήση των προϊόντων αυτοφροντίδας, δε, η εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας φτάνει τα 230-240 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο κλάδος της αυτοφροντίδας στη χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονται 100 δραστικές ουσίες, όταν στην Αγγλία οι δραστικές που περιλαμβάνονται στο σύστημα αυτοφροντίδας φτάνουν τις 160.

Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιος Υγείας, ο κ. Καρέλος ανέφερε ότι η μεταφορά 55 σκευασμάτων από την λίστα των Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα, στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατ. ευρώ στο σύστημα υγείας.

Οι εκπρόσωποι της ΕΦΕΧ τόνισαν ότι μια τέτοια εξοικονόμηση θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών υγείας κατά 2-3 δις. ευρώ.

Υπογράμμισαν τέλος τη συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των Επαγγελματιών Υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ δεν αμέλησε να αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα