
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ καθημερινά περίπου 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία γίνονται για την αγορά βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής, αναλγητικών, αλοιφών κλπ.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε προϊόντα αυτοφροντίδας, το όφελος για το σύστημα υγείας υπολογίζεται σε 6,7 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι για την αντιμετώπιση ήπιων ασθενειών, χωρίς προϊόντα αυτοφροντίδας, ο κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στο γιατρό, ενώ κάθε γιατρός θα έπρεπε να εργάζεται κατά 2,4 ώρες επιπλέον, κάθε ημέρα.
Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα αυτοφροντίδας.
Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών υγείας κατά 2-3 δις ευρώ

Από αριστερά: Βασ. Σερέτης, επ. πρόεδρος ΕΦΕΧ, Ιακ. Μιχαλίτσης αντιπρόεδρος ΕΦΕΧ, Γρηγ. Καρέλος πρόεδρος ΕΦΕΧ και Θωμάς Δόκιος γενικός διευθυντής ΕΦΕΧ
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Γρηγόρης Καρέλος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυτοφροντίδας στις 24 Ιουλίου.
Ο κ. Καρέλος πρόσθεσε πως άλλη μελέτη έδειξε ότι το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων.
Η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,8% τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Καρέλος και πρόσθεσε ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΦΕΧ Θωμάς Δόκιος επεσήμανε ότι ο κύκλος εργασιών των προϊόντων αυτοφροντίδας έφτασε το 1,2 δις. ευρώ από τον Απρίλιο πέρυσι μέχρι τον Μάρτιο φέτος, σημειώνοντας πως από τον τζίρο αυτό, το 20% αφορά Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Σε ότι αφορά τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας, η χώρα μας εντάχθηκε σε μια ομάδα χωρών που περιελάμβανε την Λετονία, Βουλγαρία, Κροατία και Λιθουανία και διαπιστώθηκε ότι το όφελος για το σύστημα υγείας από το κάθε ευρώ που δαπανάται για προϊόντα αυτοφροντίδας, φτάνει τα 13,5 ευρώ, με το μέσο κόστος ανά προϊόν, κάτω των 20 ευρώ.
Στη συνέντευξη, οι εκπρόσωποι της ΕΦΕΧ παρατήρησαν ότι το τελευταίο έτος έχει μειωθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων. Με τη χρήση των προϊόντων αυτοφροντίδας, δε, η εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας φτάνει τα 230-240 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, ο κλάδος της αυτοφροντίδας στη χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονται 100 δραστικές ουσίες, όταν στην Αγγλία οι δραστικές που περιλαμβάνονται στο σύστημα αυτοφροντίδας φτάνουν τις 160.
Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιος Υγείας, ο κ. Καρέλος ανέφερε ότι η μεταφορά 55 σκευασμάτων από την λίστα των Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα, στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατ. ευρώ στο σύστημα υγείας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΦΕΧ τόνισαν ότι μια τέτοια εξοικονόμηση θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει αύξηση των δαπανών υγείας κατά 2-3 δις. ευρώ.
Υπογράμμισαν τέλος τη συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των Επαγγελματιών Υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ δεν αμέλησε να αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης