Την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσού 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 4ου αιτήματος πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση. Με τη σημερινή εκταμίευση οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη χώρα από το Τ.Α.Α. ανέρχονται πλέον σε 17,2 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση ήλθε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,52 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο υποβλήθηκε και το 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ η εκταμίευση των σχετικών πόρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Παπαθανάσης: Θετική αξιολόγηση για το 4ο αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Από τα 330 δάνεια που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, συνολικού προϋπολογισμού 12 δισ. ευρώ, 5,2 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια ΤΑΑ, 4 δισ. ευρώ δάνεια των Τραπεζών, και 2,8 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Επισημαίνεται ότι 166 από τα συνολικά συμβασιοποιημένα δάνεια, δηλαδή το 50% του συνόλου, έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.
Παπαθανάσης: Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Η νέα εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των προαπαιτούμενων οροσήμων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες ως προς τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα οι πόροι του να στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα μέσω ενός φιλικού στις επενδύσεις περιβάλλοντος. Συνεπείς στο σχέδιο και στις δεσμεύσεις μας, με αποφασιστικότητα και δημοσιονομική σοβαρότητα, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο τη μεγέθυνση της οικονομίας που δημιουργεί νέες και περισσότερες δουλειές και συνεπώς, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για όλους τους συμπολίτες μας».
Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, πρόσθεσε: «Η σημερινή εκταμίευση για το 4ο αίτημα πληρωμής δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη επιτυχία του προγράμματος στην υλοποίηση των στόχων του. Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ κατευθύνεται στην ιδιωτική οικονομία και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου θα συνεχίσει να προάγει την ανάπτυξη και να δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες που αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας μας».
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025