Ο Ίλον Μασκ επιδιώκει να παρουσιάσει από το 2025 ανθρωπόμορφα ρομπότ που θα δουλεύουν αρχικά στη γραμμή παραγωγής της Tesla και από το 2026 θα μπορούν να πωλούνται και σε άλλες βιομηχανίες.

Πρόκειται για ρομπότ τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κάνουν επαναλαμβανόμενες, επικίνδυνες και βαρετές εργασίες τα οποία όταν θα μπουν σε μαζική παραγωγή θα έχουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, κόστος της τάξης των 20.000 δολαρίων το καθένα περίπου.

Μασκ: Τα χαμηλότερα κέρδη για την Tesla και η καθυστέρηση στα «ρομποταξί»

Πρόκειται για σχέδιο που φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό τους και άλλες εταιρείες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda και η τεχνολογική εταιρεία Boston Dynamics, οι οποίες έχουν ξεκινήσει κι αυτές την εξέλιξη ανθρωπόμορφων ρομπότ, αναφέρουν πηγές του BBC.

Με όλες αυτές τις κινήσεις να γίνονται ταυτόχρονα, ίσως δεν είναι πολύ μακριά ακόμη ο καιρός που εργοστάσια ανά τον κόσμο θα γεμίσουν με τέτοια ρομπότ. Οι υπέρμαχοι τέτοιων τεχνολογιών κάνουν λόγο για βελτίωση της παραγωγικότητας σε επικίνδυνες και μονότονες, επαναλαμβανόμενες εργασίες που θα επιτρέψουν με μετεκπαίδευση την μετακίνηση προσωπικού σε άλλα καθήκοντα. Από την άλλη πλευρά πληθαίνουν οι φωνές που τοποθετούν τέτοια ρομπότ στην ίδια κατηγορία με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες δημιουργούν φόβους για απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

Οι φιλοδοξίες του Ίλον Μασκ

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μασκ εστιάζουν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτόνομη οδήγηση και τα ρομπότ, σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ζήτησης και σημαντικών προκλήσεων για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Tesla εξελίσσει τέτοια ρομπότ εδώ και αρκετά χρόνια ως μέρος των προσπαθειών της να επεκταθεί στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το ρομπότ με τον κωδικό Optimus

Από το 2022 ο Μασκ έχει παρουσιάσει πρωτότυπο ανθρωπόμορφο ρομπότ με την κωδική ονομασία Optimus. Στην παρουσίασή του φαινόταν να μπορεί να κάνει κάποιες βασικές κινήσεις μιμούμενο έναν άνθρωπο και έκτοτε φέρεται να εξελίσσεται συνεχώς.

Τώρα ο Μασκ πιστεύει ότι το Optimus θα μπορεί από το 2025 να έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να μπορεί να εκτελεί εργασίες βιομηχανικής παραγωγής και να διατεθεί στην αγορά και για άλλες εταιρείες από το 2026 και μετά. Τότε ήταν που ο ίδιος είχε θέσει σαν στόχο τα ρομπότ αυτά να κοστίζουν περίπου 20.000 το ένα όταν θα μπουν σε μαζική παραγωγή και καλυφθεί το αρχικό κόστος της εξέλιξής τους.

Το Optimus όπως είχε παρουσιαστεί το 2022 είχε ύψος περίπου 1,7 μέτρα και ζύγιζε 56 κιλά. Το όνομα Optimus παραπέμπει στο χαρακτήρα Optimus Prime, τον ισχυρό και καλοπροαίρετο ηγέτη των Autobots στο franchise πολυμέσων Transformers.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 257 δις δολάρια έχει φήμη πως καθορίζει πολύ φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα για έργα των εταιρειών του τα οποία όμως πολλές φορές παίρνουν παράταση μέχρι να ολοκληρωθούν. Αυτό, λένε τώρα διεθνείς αναλυτές, μπορεί να συμβεί και με το ρομπότ. Το 2019 ο κροίσος είχε κάνει λόγο ότι η Tesla θα παρουσιάσει αυτόνομα ταξί (robotaxi) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη και σήμερα όμως δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε ακριβώς θα παρουσιαστεί τελικά το εν λόγω robotaxi με τις νέες προσδοκίες τώρα να διαμορφώνονται για τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη