Καθώς πλησιάζουν οι Θερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν σχεδόν 25.000 δωρεάν σημεία Wi-Fi στο Παρίσι. Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι σχεδόν το 25% αυτών των δικτύων είχαν αδύναμη ή ανύπαρκτη κρυπτογράφηση, καθιστώντας τους χρήστες ευάλωτους σε κλοπή προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων. Μόλις το 6% των δικτύων χρησιμοποιούν το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA3.

Οι προσεχείς Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, οι πρώτοι θερινοί αγώνες που θα διεξαχθούν μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες τουρίστες. Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky χαρτογράφησαν και αξιολόγησαν την ασφάλεια των ανοιχτών δικτύων Wi-Fi που ενδέχεται να συνδεθούν οι επισκέπτες.

Δημόσια Wi-Fi: Οι κίνδυνοι και πώς να παραμένετε ασφαλείς εν κινήσει

Οι ερευνητές ανέλυσαν 47.891 εγγραφές σήματος σε δημοφιλή σημεία και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις* στο Παρίσι, εντοπίζοντας 24.766 διαφορετικά σημεία πρόσβασης Wi-Fi. Διαπίστωσαν ότι ένα στα τέσσερα (25%) από τα δίκτυα αυτά είχε σοβαρές αδυναμίες ασφαλείας, όπως αδύναμη ή ανύπαρκτη κρυπτογράφηση, καθιστώντας τα ευάλωτα σε επιθέσεις υποκλοπής, αποκρυπτογράφησης ή παραβίασης.

Επιπλέον, σχεδόν ένα στα πέντε (20%) είχε επιβεβαιωθεί με το σύστημα WPS, έναν ξεπερασμένο και εύκολα παραβιάσιμο αλγόριθμο, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις WPS που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων. Μόνο το 6% των δικτύων που αναλύθηκαν χρησιμοποιούσαν το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA3.

«Όπως και οι αθλητές που προπονούνται για το αθλητικό καλοκαίρι στη Γαλλία, οι κυβερνοεγκληματίες έχουν επίσης ετοιμάσει ένα δυσάρεστο καλωσόρισμα για τα εκατομμύρια ανθρώπων που θα καταφτάσουν στα ξενοδοχεία, στις περιοχές φιλάθλων και στα events του Παρισιού, δημιουργώντας ψεύτικα σημεία πρόσβασης ή θέτοντας σε κίνδυνο νόμιμα δίκτυα για να υποκλέψουν και να χειραγωγήσουν τις μεταφορές δεδομένων. Τα ανοιχτά και ακατάλληλα δίκτυα Wi-Fi είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους εγκληματίες, καθώς επιτρέπουν την κλοπή κωδικών πρόσβασης, στοιχείων πιστωτικών καρτών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων χρήστη», σχολιάζει ο Amin Hasbini, Head of META research unit στο GReAT (Global Research and Analysis Team) της Kaspersky.

Η χρήση ενός Virtual Private Network (VPN), όπως το Kaspersky VPN Secure Connection, παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για όσους έχουν πρόσβαση σε ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi. Ένα VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεση στο διαδίκτυο, δημιουργώντας μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ της συσκευής και του διαδικτύου. Αυτή η κρυπτογράφηση εμποδίζει τους κυβερνοεγκληματίες να υποκλέψουν δεδομένα, ακόμη και σε μη ασφαλή δίκτυα. Αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP και και την κρυπτογράφηση όλων των δεδοµένων που µεταδίδονται, ένα VPN διασφαλίζει ότι οι προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες παραμένουν προστατευμένες κατά τη χρήση δημόσιου Wi-Fi.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων Wi-Fi στο Παρίσι, επισκεφθείτε το Kaspersky Daily.

Για την ασφαλή χρήση του δημόσιου Wi-Fi, οι ειδικοί της Kaspesky συνιστούν επίσης να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αποφύγετε επικίνδυνες συναλλαγές: Αποφύγετε την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλους ευαίσθητους λογαριασμούς ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο Wi-Fi.
  • Επαληθεύστε το δίκτυο: Βεβαιωθείτε ότι το δίκτυο είναι νόμιμο επιβεβαιώνοντάς το με την εγκατάσταση που το προσφέρει.
  • Ενεργοποιήστε το firewall: Βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας της συσκευής σας είναι ενεργό για να αποκλείσετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για επιπλέον ασφάλεια.
  • Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό: Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα, τις εφαρμογές και το λογισμικό προστασίας από ιούς για προστασία από τις πιο πρόσφατες απειλές.
  • Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων: Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων και το AirDrop στη συσκευή σας για να αποτρέψετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία