Στην Αιτωλοακαρνανία, στους Πεταλιούς στην Ευβοια, στο Πόρτο Χέλι στην Κρήτη, στην Χαλκιδική και την Αθήνα έχουν δρομολογηθεί ορισμένες εκ των πολλών και αξιοσημείωτων ξενοδοχειακών επενδύσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που αναμένεται να δώσουν «άλλον αέρα» στην τουριστική Ελλάδα.

Πρόκειται για επενδύσεις τις περισσότερες εκ των οποίων θα διαχειρίζονται πρωτοεμφανιζόμενες στην χώρα μας διεθνείς πολυτελείς αλυσίδες.

Οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» τουρίστες – Ποιοι και τι αφήνουν στην Ελλάδα

Varko Bay στη Βόνιτσα

Στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στη Βόνιτσα ετοιμάζεται το Varko Bay το πρώτο υπερπολυτελές θέρετρο της Banyan Tree στην Ευρώπη. Το τουριστικό θέρετρο Varko Bay θα αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας της Δυτικής Ελλάδας, που φιλοδοξεί να αλλάξει το τουριστικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδος, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2025.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «VarkoBayResort» στη θέση «Βαρκό» της Δ.Ε. Παλαίρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.. Το πέντε αστέρων θέρετρο, που αναπτύσσεται από την RND Investments Greece με τη συμμετοχή ολλανδικών κεφαλαίων, και είναι ύψους επένδυσης 180 εκατ. ευρώ, θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες. Θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.

Στην Αθήνα στο Ελληνικό

Το 2027 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και το δεύτερο Mandarin Oriental στην Ελλάδα μετά από αυτό στο Costa Νavarino που άνοιξε πέρυσι. Θα βρίσκεται στο «Ελληνικό» ένα ξενοδοχείο συνεργασίας της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development. Θα διαθέτει 123 δωμάτια. Επίσης ένα ακόμη ξενοδοχείο 200 δωματίων και 49 κατοικιών θα λειτουργήσει στο ελληνικό προϊόν συνεργασίας των δυο εταιρειών. Η συνολική επένδυση των δυο ξενοδοχείων ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Το 2027 θα ανοίξει τις πύλες του και το Hard Rock Hotel & Casino Athens, στο Ελληνικό συνεργασία της Hard Rock International και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ με το ξενοδοχείο να διαθέτει 1.000 δωμάτια.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική ξεχωρίζει το έργο του Νησιού Διάπορος το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2026 από τη ΣΤΑΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου του ομίλου Sani/Ikos. Βάσει της οικοδομικής άδειας, το εμβαδόν του οικοπέδου ξεπερνά τα 96 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, το ακίνητο φαίνεται ότι αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 έναντι 30 εκατ. ευρώ.

Θα δημιουργηθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων υψηλών προδιαγραφών αλλά χαμηλής όχλησης, με στόχο το σεβασμό στο περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθεί. Το σχεδιασμό έχει αναλάβει, σύμφωνα με την προέγκριση της άδειας, το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο NIMAND Architects.

Πόρτο Χέλι

Στην Πελοποννησιακή Ριβιέρα ξεχωρίζουν το ξενοδοχείο Six Senses Porto Heli που πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του το 2026, συνεργασία της CBE Capital, της Taconic Capital και της οικογένειας Γούτου. Το ξενοδοχείο Six Senses Porto Heli αναμένεται να λειτουργήσει το 2026 και θα διαθέτει πιστοποίηση LEED Silver. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 60 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, καθώς και μια ξεχωριστή βίλα με τρία υπνοδωμάτια. Επίσης, θα κατασκευαστούν 10 branded villas 5 έως 8 υπνοδωματίων, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση.

Επίσης μέχρι το 2026, το Πόρτο Χέλι θα υποδεχτεί το πρώτο Waldorf Astoria Hotel & Resort στην Ελλάδα, μια επένδυση που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ από την Scarlet Beach S.A. Το εγχείρημα αυτό καταλαμβάνει ένα εκτεταμένο κτήμα 234 στρεμμάτων, γνωστό παλαιότερα ως Ermioni Club. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 202.990.000 ευρώ Στην τελική ανάπτυξη, το Έργο θα περιλαμβάνει Ξενοδοχείο 5 αστέρων και πολυτελείς κατοικίες.

Όμως στο Πόρτο Χέλι σχεδιάζεται και το νέο τουριστικό συγκρότημα «Ηinitsa Bay Holdings», του Ιρλανδού επιχειρηματία Πολ Κόλσον (Paul Richard Coulson). Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (εφεξής ΣΜΠΕ) περιγράφει ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 5* και δυναμικότητας 607 κλινών σε γήπεδο έκτασης 642,51 στρέμματα, σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση Χηνίτσα του Δήμου Ερμιονίδας ιδιοκτησίας της εταιρείας HINITSA BAY HOLDINGS MOΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Το Six Senses Megalonisos στους Πεταλιούς

Η Six Senses θα έχει παρουσία και στη Μεγαλόνησο των Πεταλιών όπου προβλέπεται η κατασκευή από την Grivalia, 75 υπερπολυτελών βιλών και 20 branded κατοικιών, εστιατορίων, χώρων ευεξίας και εκγύμνασης, ενός beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες. Το ύψος της επένδυσης της Grivalia στους Πεταλιούς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η πρώτη φάση του project να έχει ολοκληρωθεί το 2025.

Κρήτη

Το Ikos Kissamos είναι το νέο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων του Ομίλου Sani/Ikos στον Κίσσαμο. Το Δεκέμβριο του 2023 είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων και η σχετική οικοδομική άδεια.

Η νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκ. ευρώ από τον όμιλο Sani/Ikos για το νέο resort 5 αστέρων στην Κρήτη θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου. Για το λόγο αυτό ο όμιλος αγόρασε περισσότερα από 33 διαφορετικά αγροτεμάχια στην περιοχή και προετοιμάζει την έναρξη της μεγάλης επένδυσης στην έκταση 203 στρεμμάτων. Το νέο Ikos Kissamos θα έχει δυναμικότητα 414 δωματίων, σουιτών και bungalows, με 1.280 κλινες, και θα αναπτυχθεί κατά μήκος ενός παραλιακού μετώπου 600 μέτρων.

Με πρόβλεψη για έναρξη λειτουργίας τη σεζόν του 2025. Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός