Με σημαντικές απώλειες κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας με τη σειρά τους τη σκυτάλη του παγκόσμιου sell off που πυροδοτήθηκε από τη βουτιά του τεχνολογικού κλάδου στη Wall Street.

Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,6%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,74% στις 8.093 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,95% στις 18.213 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,44% στις 7.405 μονάδες.

Οι τίτλοι

Μετά τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που βρέθηκαν στο επίκεντρο χτες, οι επενδυτές αξιολογούν τώρα τα αποτελέσματα από εταιρείες όπως οι γίγαντες των καταναλωτικών αγαθών Nestle και Unilever, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Stellantis και Renault, ο γαλλικός όμιλος πολυτελείας Kering και η ελβετική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Roche.

Ενδεικτικά, οι μετοχές του Ομίλου Renault υποχωρούν κατά 8%, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανέφερε έσοδα 27 δισ. ευρώ, 0,4% υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Εν τω μεταξύ, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 1,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι μετοχές της Kering, ιδιοκτήτρια της Gucci, υποχωρούν κατά 8%, αφού ο όμιλος πολυτελείας ανακοίνωσε απότομη πτώση των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του έτους και εξέδωσε αδύναμη πρόβλεψη για τους υπόλοιπους έξι μήνες του έτους. Οι υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017.

Από την άλλη, κέρδη 7% σημειώνει η Unilever, καθώς ο κύκλος εργασιών της το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 31,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,3% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 1,47 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,5% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,8% στα 5,9 δισ. ευρώ.

Οι αναταράξεις είναι μεγάλες, με τις αγορές να βρίσκονται ανάμεσα σε έναν συνδυασμό αδύναμων κερδών και κακών στοιχείων που έπληξαν το επενδυτικό κλίμα, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank. «Αυτό οδήγησε σε μερικές πολύ μεγάλες απώλειες, με τις Magnificent 7, τις 7 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας δηλαδή, να χάνουν χτες στη Wall Street 5,88%, κλείνοντας τη χειρότερη μέρα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο