Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως βρήκε σημαντικές στηρίξεις από τη μετοχή του ΟΤΕ, αλλά και το “γύρισμα” της Εθνικής, διατηρώντας έστω και στο τέλος τη ζώνη των 1.460 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 1.463,82 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.450,32 μονάδων (-1,12%) και 1.463,81 μονάδων (-0,20%). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια αξίας 5,1 εκατ. ευρώ.

Σε hangover η Wall Street μετά τη βουτιά, στηρίξεις από το ΑΕΠ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,38%% στις 3.562,77 μονάδες, ενώ στο -0,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.314,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,32% στις 1.300,04 μονάδες.

Εξωτερικές πιέσεις

Από τη μία οι διεθνείς πιέσεις, από την άλλη η βουτιά της Eurobank, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην εγχώρια αγορά, η οποία όμως παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες της και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο.

Φυσικά και η ελληνική αγορά παρακολούθησε τη Wall Street, η οποία «θυμήθηκε» τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί «παραφουσκωμένων» αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ασφαλώς, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η «ρηχότητα» της αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταμείο» μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο «δείκτης-βιτρίνα» του ΧΑ θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών αλλά και για τα διαγραμματικά «σινιάλα» ανοδικής διάσπασης (breakouts).

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση «ολικής υπερθέρμανσης» και άρα το ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται «ξοφλημένο».

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να «πάρει πάνω του» την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου. Όπως και να έχει, στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία συνιστάται επενδυτική νουνέχεια, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank ήταν αυτή που δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες 5,53%, με τη Λάμδα να ολοκληρώνει στο -1,09%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Σαράντης, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΔΑΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεγργειακή.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ σημείωσε άλμα 3,44%, δίνοντας σημαντικές στηρίξεις στην αγορά καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Εθνική, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Coca Cola και Cenergy. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών