Σε πτωτική τροχιά, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, βρίσκεται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο χάνει τα κέρδη της Δευτέρας, αλλά πλέον οδηγείται από τους πωλητές στη ζώνη των 1.450 μονάδων, όπου θα δοθεί ένα ακόμη τεστ για την εμπιστοσύνη των long.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,02% στις 1.451,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.529,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 2,54% στις 1.283,99 μονάδες.

Στη σκιά των διεθνών πιέσεων

Με το sell off της Wall Street να πυροδοτεί ένα κύμα πιέσεων σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες  μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Κατά τον ίδιο, καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η «ρηχότητα» της αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταμείο» μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο «δείκτης-βιτρίνα» του ΧΑ θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών  επενδυτών αλλά και για τα διαγραμματικά «σινιάλα» ανοδικής διάσπασης (breakouts).

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση «ολικής υπερθέρμανσης» και άρα το ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται «ξοφλημένο».

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να «πάρει πάνω του» την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου. Όπως και να έχει, στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία συνιστάται επενδυτική νουνέχεια, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank υποχωρεί κατά 4,93%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το -2,08%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Τιτάν, Σαράντη, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Λάμδα, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Autohellas, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, Coca Cola, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά οι Cenergy και Aegean. Στο +1,26% ο ΟΤΕ, με τις ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ να είναι αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών