Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι στρεβλώσεις από τις καιρικές συνθήκες και το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων αυτοκινήτων εξασθένησαν.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, οι  αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 10.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 235.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουλίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 238.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Οι αξιώσεις είχαν αυξηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο ανώτατο όριο του εύρους 194.000-245.000 για φέτος, λόγω της αύξησης των αιτήσεων στο Τέξας που σχετίζονται με διακοπές από τον τυφώνα Beryl. Στην άνοδο συνέβαλαν επίσης το προσωρινό κλείσιμο εργοστασίων αυτοκινήτων για ανακατασκευή.

Αμερικανική οικονομία: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη

Η ανεργία στις ΗΠΑ

Λόγω της αστάθειας, οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα και η επιβράδυνση στην αγορά εργασίας προέρχεται κυρίως από τη μείωση των προσλήψεων καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2022 και το 2023 περιορίζουν τη ζήτηση.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλό 2-1/2 ετών στο 4,1% τον Ιούνιο, καθώς οι θέσεις εργασίας σπανίζουν σε σχέση με πέρυσι.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% για το περασμένο έτος. Αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης από το 2022 για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ακολουθούμενη από πρόσθετες μειώσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Πατάει γκάζι η οικονομία

Ταχύτερα από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά ο πληθωρισμός υποχώρησε, αφήνοντας αμετάβλητες τις τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8% το περασμένο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 2,0%, και μόλις  1,4% το πρώτο τρίμηνο.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ρυθμό 1,8% ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή