«Είμαι ο άνθρωπός σας!». Αυτό διεμήνυσε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ντόναλντ Τραμπ στους μεγιστάνες του πετρελαίου, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του σε όσους εξ αυτών τον υποστηρίζουν.

«Έχουμε περισσότερο υγρό χρυσό κάτω από τα πόδια μας από οποιαδήποτε άλλη χώρα μακράν, είμαστε ένα έθνος που έχει την ευκαιρία να κάνει μια απόλυτη περιουσία με την ενέργειά του», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του.

Η ομιλία ήταν μουσική στα αυτιά των δισεκατομμυριούχων του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ της Continental Resources, Κέλσι Γουόρεν της Energy Transfer, του Τζέφρι Χίλντεμπραντ της Hilcorp και του Τζορτζ Μπίσοπ της GeoSouthern Energy. Από τον Μάρτιο, μαζί με τις συζύγους και τις εταιρείες τους, έχουν συνεισφέρει τουλάχιστον 9,9 εκατομμύρια δολάρια σε επιτροπές ευθυγραμμισμένες με τον Τραμπ και στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Κάμαλα Χάρις: Ποιες είναι οι πιθανότητές της απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;

Αυτές οι δωρεές τους τοποθετούν στη λίστα με τους μεγαλύτερους δωρητές του Τραμπ. Οι συνεισφορές τους συνδυαστικά με του έτερου δισεκατομμυριούχου του πετρελαίου, του Τιμ Νταν της CrownRock, ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τα περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια που δώρισαν οι μεγιστάνες για να χρηματοδοτήσουν τις προσφορές του Τραμπ το 2016 και το 2020 αθροιστικά.

Ενεργειακή πολιτική: Βασικό προεκλογικό θέμα

Η ενεργειακή πολιτική διαμορφώνεται ως βασικό προεκλογικό  ζήτημα. Μερικοί από τους συμμάχους του Τραμπ επιτέθηκαν αμέσως στο ενεργειακό παρελθόν της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Η Χάρις υποστήριξε προηγουμένως την απαγόρευση του σχιστολιθικού fracking όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2019, αλλά ήταν επίσης στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν επί της οποίας η παραγωγή πετρελαίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ.

Τα πετρελαϊκά στελέχη βασίζονται στις υποσχέσεις του Τραμπ για μια ενεργειακή ατζέντα που είναι περισσότερο υποστηρικτική προ τα συμφέροντά τους από ό, τι στην  πρώτη θητεία του. Πολλοί από τους κορυφαίους υποστηρικτές του είναι ανοιχτά επιφυλακτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, και θέλουν να μειώσουν τους κανονισμούς και τις επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια.

Τον Μάιο, οι Χαμ, Γουόρεν, Χίλντεμπραντ και Μπίσοπ συνδιοργάνωσαν έναν έρανο για τον Τραμπ σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Χιούστον.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε 27 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του Τραμπ, και ο υποψήφιος συγκέντρωσε άλλα 14 εκατομμύρια δολάρια σε δείπνο στο Ντάλας την ίδια μέρα. Η άντληση 41 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν μια από τις πιο παραγωγικές ημέρες συγκέντρωσης κεφαλαίων του Τραμπ φέτος.

Οι μεγιστάνες του πετρελαίου ενώνονται με άλλους δισεκατομμυριούχους που προσθέτουν στα ταμεία της εκστρατείας του Τραμπ.

Σκεπτικιστές για την κλιματική αλλαγή

Όταν ήταν πρόεδρος, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, απέσυρε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της εποχής Ομπάμα και ενέκρινε δύο αμφιλεγόμενους αγωγούς πετρελαίου. Ορισμένοι από τους δωρητές του περιμένουν τώρα να ακολουθήσει μια ακόμη πιο επιθετική ατζέντα.

Πολλοί από τους πιο ενεργούς δωρητές του Τραμπ από τους τομείς υδρογονανθράκων προέρχονται από μικρότερες ή ιδιωτικές εταιρείες και έχουν περισσότερη ελευθερία να υποστηρίζουν αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και άλλα ενεργειακά ζητήματα.

Κολοσσοί όπως η Exxon Mobil και η Chevron αποφεύγουν να παίρνουν δημόσιες θέσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και έχουν κάνει δωρεές τόσο στους Ρεπουμπλικανούς όσο και στους Δημοκρατικούς. Και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν τη συμφωνία του Παρισιού και έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου επωφελούνται από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του Μπάιντεν, με επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δέσμευση άνθρακα. Ορισμένες μικρότερες εταιρείες αντιτίθενται στον νόμο λόγω των φορολογικών εκπτώσεων που παρέχει σε ανταγωνιστές καθαρής ενέργειας.

Ο Χαμ, τον οποίο ο Τραμπ αποκάλεσε «ιδιαίτερο άνθρωπο», δημιούργησε τη Συμμαχία Εγχώριων Παραγωγών Ενέργειας, εν μέρει ως αντίβαρο σε μεγαλύτερα λόμπι πετρελαίου. Έχει μερικές από τις πιο ακραίες απόψεις για την κλιματική αλλαγή και είχε πρόσβαση σε ανώτερα διοικητικά στελέχη κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Ο Κρις Ράιτ, Διευθύνων Σύμβουλος της υπηρεσίας πετρελαιοειδών Liberty Energy και διευθυντής στο λόμπι του Χαμ, παρευρέθηκε σε ιδιωτική συγκέντρωση με τον Τραμπ, όπου υποστήριξε ότι η υπερθέρμανση δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο Τραμπ έχει πει ότι ο Ράιτ θα μπορούσε να γίνει ο υπουργός του για την Ενέργεια. Τραμπ

Ρυθμιστική επαναφορά

Κάποιοι λένε ότι οι δωρητές αυτοί θέλουν να μειώσουν την εξουσία ρυθμιστικών φορέων που επιβράδυναν τις άδειες γεώτρησης.

Ο Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι σχεδιάζει να κάνει γρήγορα βαθιές περικοπές και αλλαγές στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες εάν εκλεγεί.

Οι λομπίστες πετρελαίου δήλωσαν ότι ήλπιζαν ότι εκτός από το άνοιγμα περισσότερων ομοσπονδιακών εδαφών για γεωτρήσεις, ο Τραμπ θα στόχευε τους κανονισμούς που επέβαλε ο Μπάιντεν, όπως οι αυστηρότεροι κανόνες για τις εκπομπές καυσαερίων και κανόνες που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου από την παραγωγή υδρογονανθράκων.

Στο συνέδριο, ο Τραμπ επέκρινε τις δαπάνες για την υποδομή φόρτισης EV και είπε ότι υπό τη διακυβέρνησή του, οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να αγοράζουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Ο Τραμπ είπε στους γερουσιαστές ότι η ενέργεια ήταν ένας μεγάλος μοχλός πληθωρισμού, ο οποίος ανέβηκε απότομα κατά τη προεδρία Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή