Μπορεί η Porsche να μην είναι η εμβληματικότερη κατασκευάστρια supercar, αλλά είναι μια ναυαρχίδα της γερμανικής αυτοκίνησης με ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Ως εκ τούτου φαντάζει ακλόνητη.

Όμως, οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche υποχώρησαν την Τρίτη, αφού η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές για το 2024, λέγοντας ότι διάφοροι προμηθευτές επηρεάστηκαν από την έλλειψη ειδικών κραμάτων αλουμινίου.

Η Porsche σημείωσε τελευταία πτώση 4,3%, υποχωρώντας από κάποιες προηγούμενες απώλειες. Η εταιρεία συμμετοχών Porsche SE σημείωσε τελευταία πτώση άνω του 2%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αναταράξεις φέρνουν τα εταιρικά αποτελέσματα – Στο -5% η Porsche 

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, η Porsche είπε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις αναμένονται τώρα να κυμανθούν μεταξύ 39 δισεκατομμυρίων ευρώ (42,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρο το οικονομικό έτος 2024, από μεταξύ 40 δισεκατομμύρια ευρώ και 42 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμενόταν προηγουμένως.

Η εταιρεία αναθεώρησε επίσης τις προσδοκίες της για λειτουργική απόδοση επί των πωλήσεων, τοποθετώντας τις σε ένα εύρος μεταξύ 14% και 15% — χαμηλότερο από το προηγούμενο διάστημα 15% έως 17% που προβλεπόταν.

Προβλήματα προμηθευτών

Η Porsche είπε ότι μια σειρά από προμηθευτές της επηρεάστηκαν από μια «σημαντική έλλειψη εφοδιασμού όσον αφορά τα ειδικά κράματα αλουμινίου». Η έλλειψη συνδέεται με πλημμύρες σε μια μονάδα παραγωγής ενός βασικού ευρωπαϊκού προμηθευτή αλουμινίου, εξήγησε η Porsche.

Αυτό επηρέασε την παραγωγή οχημάτων που χρησιμοποιούν εξαρτήματα αμαξώματος από αλουμίνιο, είπε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιούνται σε όλες τις σειρές οχημάτων Porsche.

«Παρά τα άμεσα αντίμετρα, γίνεται φανερό ότι η επικείμενη έλλειψη εφοδιασμού θα οδηγήσει σε απομειώσεις στην παραγωγή», ανακοίνωσε η Porsche. «Αυτές αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής μιας ή περισσότερων σειρών οχημάτων».

Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι αναλυτές της UBS δήλωσαν «έκπληκτοι» από τα συχνά ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Porsche. Αν και η πλημμύρα στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μείζον ζήτημα, οι αλυσίδες εφοδιασμού ήταν σε γενικές γραμμές «πολύ σταθερές» από το τέλος της κρίσης των τσιπ, είπαν.

«Αυτό εγείρει κάποια ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Porsche», έγραψαν οι αναλυτές.

Η Porsche πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή