Στη μεγάλη χρησιμότητα των επενδυτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τον τριμηνιαίο απολογισμό των δράσεων. Το παραπάνω αφορούσε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το ΕΣΠΑ οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Παπαθανάσης: Δίκαιη Μετάβαση

Αναφορικά με το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης ο κ. Παπαθανάσης πως έχει αξία 1,6 δισ. ευρώ με προσκλήσεις στο 44,41% του ποσού. Χαρακτηριστικά, από το την ενίσχυση των υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία υπήρξαν αιτήσεις 22,9 εκατ. ευρώ που κάλυψαν στο 109% του ποσού. Για την ίδρυση επιχειρήσεων τη Μεγαλόπολη επίσης υπερκαλύφθηκε.

Παπαθανάσης

Από τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό της ΕΕ, οι επιδοτήσεις στη Δυτική Μακεδονία έγιναν αιτήσεις 150 εκατ. ευρώ (έναντι 45 εκατ. προϋπολογισμού). Σχετικά με τις νέες μεγάλες επιχειρήσεις σημειώθηκε χαμηλότερη κάλυψη (από 52 εκατ. ευρώ στα 36 εκατ. ευρώ) και αφορούσε σε 6 επιχειρήσεις. Στη Μεγαλόπολη αντίστοιχα υπήρξε μόνο1 αίτηση για νέες υπό σύσταση. Τα χρήματα που περίσσεψαν θα ενσωματωθούν σε νέα προκήρυξη για τις ίδιες περιοχές. Κυρίως πρόκειται για επενδύσεις στο κλάδο τροφίμων, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες. Συνολικά η κάλυψη είναι στο 140% στις δράσεις έναρξης δραστηριότητας στην περιοχή.

Η αναφορά Παπαθανάση για ΣΔΙΤ

Σχετικό με τον σημαντικό τομέα των ΣΔΙΤ, ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη με προσωρινούς αναδόχους  και ειδικά στις 17 σχολικές υποδομές στην Κεντρική Μακεδονία που υπάρχει οριστικός ανάδοχος και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης κατά το φθινόπωρο. Τα έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία είναι οκτώ. Η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το εμβληματικό έργο στο Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» θεωρείται η πιο σημαντική κίνηση με την μετεγκατάσταση 9 υπουργείων αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα από τη δημιουργία του Πάρκου.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Παπαθανάσης την πρόοδο στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) το οποίο με 2,2 δισ. ευρώ στηρίζεται σε δύο άξονες. Αφενός, το Ταμείο Εγγυήσεων με 1,8 δισ. ευρώ και το Ταμείο Δανείων με 460 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μίλησε και για τα προγράμματα που δρομολογούνται με το αγροτικό ταμείο με συνολική δυνατότητα 107 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, περί τα 174 εκατ. ευρώ και 140 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία, αλλά και το ταμείο οπτικοακουστικών μέσων.

Την ίδια ώρα, πάνω από 4 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων είναι ενεργές στο πεδίο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αυτή την περίοδο σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα συνολικά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι χορηγήσεις είναι 9,7 δις ευρώ με εκταμιεύσεις 9,3 δις ευρώ από 46.843 δάνεια.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέλυσε την πορεία των 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών venture capital και private equity εκ των οποίων έχουν δεσμευθεί 720 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2024. Το ποσό αναμένεται να φτάσει  στα 1,1 δισ. ευρώ μέσω 31 funds που θα μοχλεύσουν ανάλογης αξίας ποσό από την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: «Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές – Τι λένε για τις εξαγωγές
Επιχειρήσεις |

«Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές - Τι λένε για τις εξαγωγές

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση