Αισιόδοξος για την πορεία των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία καλείται να αποφασίσει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Όπως είπε, «το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι σταθερό και ευνοϊκό, με υγιή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου αναμένεται ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος την επιχειρηματική πίστη».

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική): Πρωταγωνιστές οι Τράπεζες στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς καταγράφεται ήδη ενίσχυση της ζήτησης από ιδιώτες, ειδικά στον τομέα των στεγαστικών δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «τα αποτελέσματα της τράπεζας θα συνεχίσουν να είναι πολύ ικανοποιητικά, αλληλεπιδρώντας με την πορεία της οικονομίας».

Κεντρικός στόχος

Κεντρικός στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον CEO της, αποτελεί η συνέχιση της επιβράβευσης της εμπιστοσύνης των μετόχων της, ενώ προτεραιότητα είναι η τράπεζα να παραμείνει πρώτη επιλογή για τους πελάτες της.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στο επιτυχημένο placement του 22% των μετοχών της τράπεζας το Νοέμβριο του 2023, μετά το οποίο η τιμή τους συνέχισε την ανοδική της πορεία, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών, η οποία δεν ικανοποιήθηκε μέσω του συγκεκριμένου πακέτου.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΕΤΕ:

– Την ισχυρή αξιοπιστία στην εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, με την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου 2019 – 2022, εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.

– Τη φιλόδοξη στρατηγική σε περιοχές της τεχνολογίας, με το πρόγραμμα ανανέωσης στο σύστημα βασικών τραπεζικών εργασιών, αλλά και στο σύνολο των πληροφορικών συστημάτων.

Διανομή μερίσματος

Ο κ. Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ορόσημο τη χρήση του 2023 για την Εθνική Τράπεζα, καθώς πέραν της επιτυχημένης προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με τη διάθεση του πακέτου μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έλαβε και την έγκριση από τον επόπτη για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Συγκεκριμένα, θα προταθεί στη γενική συνέλευση η διανομή μερίσματος ύψους 332 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μερισματική απόδοση 4,5%, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Η εξέλιξη αυτή, κατά τον CEO της ΕΤΕ, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του επόπτη στις προοπτικές της.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη να παραμένει τόσο το 2024, όσο και το 2025 πάνω από το 2%, υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι αβεβαιότητες διεθνώς είναι πολλές.
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερα αναφορά στην αναπτυξιακή δυναμική που μπορούν να προσδώσουν οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.  Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί το 50% των σχετικών πόρων, ενώ μόλις το 20% έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Ως εκ τούτου, «το αναπτυξιακό όφελος είναι μπροστά μας», σημείωσε ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην ΕΕ προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενοποίησης σε επίπεδο κεφαλαιαγορών και τραπεζικής ένωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, με τις προτάσεις τους, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ταχεία απελευθέρωση της χρηματοδότησης, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: «Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές – Τι λένε για τις εξαγωγές
Επιχειρήσεις |

«Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές - Τι λένε για τις εξαγωγές

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση