Επίσημη θέση για το τι θα γίνει με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, μετά και τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, τα οποία ανέφεραν ότι η Unilever θα περικόψει 3.200 εργασία στην Ευρώπη και 7.500 παγκοσμίως, πήρε η Unilever Hellas. Η ελληνική εταιρεία επισημαίνει πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας και, αντίστοιχα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν από την εφαρμογή αυτής της νέας δομής.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι, το Πρόγραμμα Παραγωγικότητας της Unilever δεν αφορά το σύνολο της εταιρείας αλλά συγκεκριμένα τους ρόλους υπαλλήλων γραφείων, καθώς εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου.

Κοντά στην πώληση της μονάδας παγωτού η Unilever – Το αστρονομικό ποσό για το deal

Στην Ελλάδα, οι επίσημες διαβουλεύσεις με το Σωματείο Εργαζομένων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ουσιαστικής επικοινωνίας που υπάρχει διαχρονικά μεταξύ της Διοίκησης της εταιρείας και των εκπροσώπων του Σωματείου,  με κοινό στόχο την αμοιβαία συνεργασίας προς όφελος των εργαζομένων.

Η βασική προτεραιότητα της Unilever Hellas είναι, τονίζει στην ανακοίνωσή της, να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλλαγή θα είναι όσο τον δυνατόν πιο ομαλή για όλους τους εργαζομένους των οποίων οι θέσεις θα επηρεαστούν. Σε άμεση επικοινωνία και διάλογο με το Σωματείο Εργαζομένων, και σεβόμενη την εμπιστευτικότητα αυτών των διαβουλεύσεων, η Διοίκηση της εταιρείας παραμένει προσανατολισμένη  στην ουσιαστική στήριξη όλων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, με υπηρεσίες και παροχές πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας, προσθέτει.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας και οργανωτικής δομής αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2025 και να ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο έτος. Σύμφωνα με τους στόχους του παγκόσμιου Προγράμματος,  θα εστιάζει σε μια πιο ενοποιημένη οργάνωση ως One Unilever και στην περαιτέρω ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα και την ευημερία της, μακροπρόθεσμα.

Οι δραστηριότητες της Unilever Hellas

Στην Ελλάδα η Unilever δραστηριοποιείται με την Ελαΐς Unilever Hellas ΑΕ, την Unilever Knorr, υπό την ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο στου Ρέντη, και την Unilever Logistics, η οποία είναι η εταιρεία της πολυεθνικής στον κλάδο της αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής των προϊόντων της στην ελληνική αγορά.

Απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζομένους, διατηρεί εδραιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου της στο Ρέντη Αττικής και 2 ιδιόκτητων κέντρων διανομής, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 τοπικούς προμηθευτές.

Ας σημειωθεί ότι από 1/1/2022 η δραστηριότητα στο εργοστάσιο του Ρέντη αφορά πλέον στην παροχή υπηρεσιών για την παραγωγή προϊόντων με τη μέθοδο του φασόν με υλικά της συνδεδεμένης εταιρείας UΝILEVER EUROPE BV (UEBV ) η οποία είναι η κύρια οντότητα επικεφαλής στην εφοδιαστική αλυσίδα του ομίλου Unilever για την Ευρώπη, υπεύθυνη για την παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση των προϊόντων Unilever ώστε αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα προς πώληση και διανομή στις επιμέρους και κατά τόπους αγορές από τις εμπορικές εταιρείες του ομίλου.

Μετά το ελαιόλαδο και η μαργαρίνη της Ελαΐς που αποσχίστηκαν και πουλήθηκαν στην Upfield της KKR το 2017, στις αρχές Ιουλίου του 2021 η εταιρεία μεταβίβασε στη ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ τα σήματα των τοματικών προϊόντων Pummaro και Πελαργός μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Γαστούνη.

Υπενθυμίζεται πως η Ελαΐς Unilever Hellas είχε δεχθεί πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την εταιρεία να έχει προσφύγει κατά της απόφασης. Να σημειωθεί επίσης πως η ίδια εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για τις χρονιές 2022 και 2023.

7.500 απολύσεις παγκοσμίως

Σε περικοπές θέσεων εργασιών για το 1/3 των εργαζομένων της στην Ευρώπη σχεδιάζει να προχωρήσει η Unilever μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προχωρά με το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης του γίγαντα καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα προβλημάτων.

Η εταιρεία, η οποία δέχεται πιέσεις από τους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, δήλωσε ότι θα περικοπούν έως και 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και 7.500 παγκοσμίως έως το τέλος του 2025. Η εταιρεία απασχολεί 10.000-11.000 υπαλλήλους γραφείων στην Ευρώπη και περίπου 128.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: «Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές – Τι λένε για τις εξαγωγές
Επιχειρήσεις |

«Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές - Τι λένε για τις εξαγωγές

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση