Αντεπίθεση

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν προφανώς τα σούπερ μάρκετ με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Έδειξαν ότι οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά 26% σε σχέση με τη Γερμανία.

Για τις υπόλοιπες χώρες δεν είχαμε ενημέρωση, αν και είναι στην έρευνα, όπως είχαμε τον Μάιο.

Παράξενο…

Σε αντίθεση με την πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, που διαπίστωσε ότι πληρώνουμε κατά μέσο όρο περίπου 10% υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

Μέσο όρο… γιατί σε ορισμένα προϊόντα η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Τι ισχύει τελικά φαίνεται στην κατανάλωση.

Προβληματισμός

Διότι όπως μαθαίνω στα υψηλά κλιμάκια του λιανεμπορίου επικρατεί προβληματισμός.

Σας το είπα και τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, μπορεί ο τζίρος να εμφανίζεται αυξημένος, αλλά σε σταθερές τιμές τα μηνύματα δεν είναι καλά.

Δηλαδή ο τζίρος αυξάνεται καθώς ενσωματώνονται και οι υψηλότερες τιμές. Σε σταθερές η εικόνα δείχνει πτώση της κατανάλωσης.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τους τζίρους που φέρνουν οι τουρίστες, η πτώση της εγχώριας κατανάλωσης δεν είναι αμελητέα.

Από Οκτώβρη θα το ξαναδούμε, που θα έχει περάσει και η εποχική επίδραση.

Οι διακοπές των CEOs πριν τις μεγάλες μάχες

Μέχρι τότε, οι CEO’s των μεγάλων ομίλων της χώρας θα κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Τα γραφεία σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων λένε οι κακές γλώσσες έχουν… αδειάσει.

Προορισμός;

Κάποιο ελληνικό νησί με αρκετά στελέχη να παίρνουν το πλοίο της γραμμής και κάποιοι άλλοι… κότερα.

Μαθαίνουμε – ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε – πως αρκετοί έχουν κάνει κράτηση στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων (βλ. Μύκονος και Σαντορίνη αλλά και Πάρο).

Οι περισσότεροι πάντως έχουν φροντίσει να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες ενώ έχουν μεταθέσει άλλες για τον Σεπτέμβριο.

Τότε όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν θα δοθούν οι μεγάλες μάχες. Γιατί το φετινό φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικό… (για να το πούμε κομψά).

Ειδικά στο λιανεμπόριο τροφίμων τα πράγματα είναι τεταμένα, αφού όλοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της ακρίβειας.

—-

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ένας γρίφος που δυσκολεύει, μετά και το νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως θα έχτε διαβάσει στον ΟΤ, οι χονδρεμπορικές τιμές εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και των αδύναμων ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ευρώπη έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα της περιόδου της ενεργειακής κρίσης.

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος, προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά τα νοικοκυριά.

Αλλά θα θέλανε και κάτι ακόμη…

Η Protergia

Ήρθε λοιπόν η Protergia της Metlen να βάλει πλάτη…

Ανακοίνωσε ότι θα αφήσει αμετάβλητες τις τιμές ρεύματος στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα) τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο.

Ουσιαστικά απορροφά τις όποιες αυξήσεις.

Όταν δε, θα δοθούν και οι επιδοτήσεις οι πελάτες της Protergia θα βρεθούν με χαμηλότερες τιμές τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Protergia είναι από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παίκτες στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Και είναι και η πρώτη φορά που ένας ανεξάρτητος πάροχος επιχειρεί να δώσει το tempo… στην αγορά…

Για να δούμε τι θα κάνει και ο υπόλοιπος ανταγωνισμός….

—-

Και νέο μέτωπο

Κλείνει το ένα μέτωπο ανοίγει το άλλο, καθώς φαίνεται, αφού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα υπερβολικών… αντιδράσεων και διαμαρτυριών στις ΑΠΕ.

Και αυτή τη φορά στο στόχαστρο δεν είναι οι ανεμογεννήτριες. Είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Μάλιστα, στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Εθνική Πινακοθήκη ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης χαιρετίζοντας την υπογραφή της δανειακής σύμβασης φρόντισε να θυμίσει στη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Και μην ξεχάσετε ότι έχουμε εκδώσει υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική φύτευση πέριξ και ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά πάρκα…»

Λίγο μετά έμαθα, πώς στο υπουργείο γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών ομάδων κατοίκων για την οπτική όχληση από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.

Θυμήθηκα και τις επισημάνσεις στελεχών εταιρειών ΑΠΕ για την ολιγωρία διαχρονικά των κυβερνήσεων να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας…

Μην το ξεχνάτε κι εσείς αυτό κύριε υπουργέ…

—-

Τι προσπαθούν να πουν οι τραπεζίτες;

Σας το είχα πει από χτες, ότι οι τραπεζίτες κάτι προσπαθούν να πουν στην κυβέρνηση. Δηλαδή τι προσπαθούν, το λένε ευθέως.

Το ακούει; Ή ετοιμάζει διακοπές;

Ήρθε λοιπόν και ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος και μίλησε για τη βραδύτητα της απονομή της Δικαιοσύνης.

Έθιξε και την ανάγκη να λογοδοτεί το Δημόσιο, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση.

Το timing…

Η χρονική στιγμή των επισημάνσεων Ράπανου δεν θα μπορούσε να ήταν πιο κατάλληλη.

Μιας και μίλησε για τη βραδύτητα των ελεγκτικών αρχών, διαβάσαμε με έκπληξη την υπόθεση του γνωστού γυναικολόγου, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ. για φοροδιαφυγή επί μία δωδεκαετία.

Δεν θα σταθώ στο πρόστιμο. Το πως βγαίνει είναι συνάρτηση του τι απέφυγε όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά ότι φτάσαμε το… 2024 για μια υπόθεση που αφορούσε τα 2000- 2012.

Και όπως ήταν φυσικό, για τα έτη 2001-2010 έχει επέλθει παραγραφή. Άρα εκδόθηκαν καταλογιστικές πράξεις για μια διετία (2011-2013).

Και λίγα είπε ο Ράπανος…

Το «καμπανάκι»

Και δεν το λέω με αγανάκτηση, στον πάντα ευγενή πρόεδρο της Alpha Bank, αλλά για το ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης παρουσίασε έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ.

Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του Ράπανου ότι το πλεόνασμα είναι μέσο όχι για νέες δαπάνες αλλά για μείωση δημοσίου χρέους.

Η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει απαραίτητη, είπε.

Υπεύθυνοι για την οποία δεν είναι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εάν ο υπουργός δεν αναλώνεται σε παντός είδους… εκδηλώσεις.

—-

Τα σενάρια

Άλλωστε, σας έχω γράψει ξανά για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.

Δεν ξέρω αν σχετίζεται με τα σενάρια και φήμες που τον θέλουν να προετοιμάζεται για την ηγεσία της ΝΔ, όταν και εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα, αλλά όταν εμφανίζεται σε συνέδρια, τελετές υπογραφών κλπ. πάντα έχει έναν τρόπο να συσπειρώνει γύρω του ισχυρά πολιτικά στελέχη αλλά και μάνατζερ που ανήκουν πολιτικά στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος.

Ο τρόπος…

Ο Κωστής – όπως τον αποκαλούν οι φίλοι – έχει κι έναν τρόπο να το κάνει αυτό.

Αν προσέξει κάποιος τους χαιρετισμούς που απευθύνει σε τέτοιες εκδηλώσεις – πιο χαλαρές και όχι με βαρύ και σφιχτό πρόγραμμα – συνδέει πάντα πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από αυτόν.

Για παράδειγμα στην εκδήλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για τη χορήγηση δανείου 390 εκατ. ευρώ στη δημόσια εταιρεία προκειμένου να αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάρκα εξήγησε τι τον έφερε εκεί.

«Ήμουν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι επόπτευα τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τον Θόδωρο Σκυλακάκη είμαστε στενοί συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Γιάννη Τσακίρη τον γνωρίζω όταν ήταν στο ΕΣΠΑ και τώρα ως υπουργός Οικονομικών εκπροσωπώ την Ελλάδα στις σχέσεις με την ΕΤΕπ».

Περιττό να σας πω ότι όταν έφτασε ο κ. Χατζηδάκης στην Εθνική Πινακοθήκη οι χειραψίες και οι αβροφροσύνες μεταξύ του CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνου Ξιφαρά και Χατζηδάκη αλλά και με Τσακίρη, περίσσευαν…

Λέτε να είμαι υπερβολικός…;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories