Oριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας για την πώληση πέντε (5) διαφορετικών οικοπέδων στην Περιοχή προς Πολεοδόμηση «Α-Π3» εντός του έργου στο Ελληνικό (πλησίον του Commercial Hub και του The Ellinikon Mall), συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51 χιλ. τ.μ, υπέγραψε η Lamda Development.

Το συνολικό τίμημα της πώλησης των πέντε (5) ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 106 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου €2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας. Το τίμημα είναι τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους.

Axia: Μοναδική η επενδυτική περίπτωση της Lamda, αβάσιμες οι ανησυχίες

Το κέρδος για την Lamda

Η συνολική αξία των συγκεκριμένων πέντε (5) οικοπέδων στα βιβλία της Εταιρείας (κόστος κτήσης περιλαμβανομένου του αναλογούντος κόστους υποδομών) την 31.12.2023 ανερχόταν σε περίπου €27 εκ. ή €531 ανά τ.μ. Ο Όμιλος LAMDA Development αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών, να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου €76 εκ. (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής) ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και τις καθαρές ταμειακές ροές της Φάσης Α’ του έργου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, η εν λόγω συναλλαγή αναδεικνύει έναν ακόμα τρόπο δημιουργίας υπεραξίας στο έργο του Ελληνικού, την οποία καρπώνεται η Εταιρεία και κατ’ επέκταση οι μέτοχοι της. Επίσης, σημειώνεται ότι το έργο του Ελληνικού συνεχίζεται με μηδενικό δανεισμό, κάτι που αποτελεί
εξέχουσα περίπτωση σε διεθνές επίπεδο για ανάλογες αναπτύξεις.

Ποιοι είναι οι αγοραστές

Οι αγοραστές, οι οποίοι προέκυψαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, αναλαμβάνουν το κόστος της εκάστοτε ανάπτυξης καθώς και την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τις οικιστικές αναπτύξεις εξ ολοκλήρου. Οι εν λόγω αγοραστές είναι οι διεθνείς όμιλοι Brook Lane Capital και TENBRINKE και οι ελληνικοί Hellenic Ergon και Daedalus Development, οι οποίοι θα συνδράμουν στην ανάπτυξη αλλά και στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης της ανάπλασης του έργου στο Ελληνικό.

Η συνολική επένδυση για τις εν λόγω αναπτύξεις, εκτιμάται να ανέλθει στα €300 εκ. τουλάχιστον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά: «Το αποτέλεσμα των πωλήσεων αναδεικνύει τη σημαντική υπεραξία που έχει ήδη δημιουργηθεί από την μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου, η οποία θα συνεχιστεί με αυξανόμενους ρυθμούς καθώς θα προχωρά η εξέλιξη του ευρύτερου έργου στο Ελληνικό. Το συνολικό υπόλοιπο των οικιστικών αναπτύξεων ανέρχεται σε περίπου 1 εκ. τ.μ.»

Η AXIA Ventures Group Ltd ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Papapolitis & Papapolitis ως νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. στο πλαίσιο της συναλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα